Romeinse vondsten

Het is rond het jaar 1950 als een inwoonster van Houten aan burgemeester A.B. Haefkens meldt dat haar man bij graafwerkzaamheden aan een onbekende sloot een rood schoteltje heeft gevonden. De burgemeester die goed op de hoogte is van de geschiedenis, hoopt direct op de vondst van terra sigillata, Romeins aardewerk.

Inderdaad blijkt het te gaan om een schaal terra sigillata van 17 centimeter en Haefkens laat de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) verder onderzoek doen. Die doet dat oppervlakkig en omdat Houten niet als een rijk archeologisch gebied bekend staat en de dienst overbelast is, vertrekt het ROB uit onze gemeente.

Eigen onderzoek

De burgemeester besluit zelf op onderzoek te gaan en krijgt van de arbeiders te horen dat er kleine flesjes waren gevonden. Die waren verkocht aan een passant. Andere flesjes waren kapot geslagen, omdat er toch niets in zat.

De arbeiders lieten aan de burgemeester een plek zien waar ze de gevonden scherven hadden verzameld. Haefkens bekeek ze en ontdekte dat de scherven waren voorzien van een naamstempel. Romeins dus!!! Hij schakelde opnieuw het ROB in.

Romeins aardewerk als bloemenvaas

’s Avonds bezorgde een arbeider de burgemeester een volkomen gaaf pijpaarden potje (hoog 6,5 cm.), wat zijn vrouw groen had geschilderd en in gebruik had genomen als bloemvaas voor viooltjes.

In de periode daarna werden er onder toezicht van het ROB allerlei Romeinse vondsten naar boven gehaald, waaronder ook dakpannen, glas, munten en bronzen gebruiksvoorwerpen. Hierdoor stond Houten op de kaart als Romeinse vindplaats.

Bron: Maandblad van “Oud-Utrecht”, jg. 23 (1950), nr 7 en 8

Deze pagina is gewijzigd op 18 september 2021