Burgemeester Haefkens

Burgemeester Haefkens

Officiële naam: Adrianus Bruno Haefkens
Burgemeester van Houten, Schalkwijk en Tull en ’t Waal tussen 11 november 1946 en 5 december 1958
Geboren: 23 februari 1898, te ’s Hertogenbosch
Gestorven: 5 december 1958, te Schalkwijk
In Houten is een straat naar hem genoemd; de Burgemeester Haefkensstraat

Burgemeester Haefkens is de eerste en tevens langstzittende na-oorlogse burgemeester. Hij volgde burgemeester V.R. Los op, die was teruggekeerd na de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel direct was hij ook burgemeester van de gemeenten Schalkwijk en Tull en ’t Waal waar hij waarnemend burgemeester Vink opvolgde. Hij woonde in het gemeentehuis van Schalkwijk.

Als jonge gemeenteambtenaar is Haefkens in de jaren 20 en 30 werkzaam bij de gemeenten Montfoort, Willeskop en later IJsselstein. In 1933 trouwt hij met Cornelia Antonia Geertruida de Greef uit Haarzuilens.

Herstelperiode

In de periode dat Haefkens burgemeester is, wordt Nederland opgebouwd. Ook in Houten en Schalkwijk was oorlogsschade. Met name de kern van Houten was getroffen door een bombardement.

Tijdens zijn bestuur werd het ‘Brinkplein’ aangelegd en werden wegen verbeterd. Het gemeentehuis van Houten verdween. Haefkens was net als zijn voorgangers voorzitter van het Waterschap Houten en Schalkwijk. Maar onder zijn periode werd een groot deel van het wegennet overgeheveld naar de gemeente. Hij ontwikkelde het plan voor een rondweg om De Brink heen. Dit werd nooit uitgevoerd.

Rondweg van burgemeester Haefkens
Globale plan rondweg burgemeester Haefkens

Voor wat betreft de brandweer Houten kwam er in 1947 een autospuit en voor de brandweer Schalkwijk een nieuwe kazerne. Ook maakt hij zich sterk voor een ‘bloedplasma-dienst’.  

Twee keer krijgt hij in die tijd koninklijk bezoek. Zo komt in 1949 Prins Bernard langs en een jaar later doet Koningin Juliana Schalkwijk en Tull en ’t Waal aan.

Burgemeester Haefkens krijgt in 1954 te maken met de annexatie van het gebied ten noorden van de A12 door de gemeente Utrecht. Ook werden er grenscorrecties met Bunnik en Jutphaas uitgevoerd. In datzelfde jaar voert Haefkens de adressen in zoals wij nu kennen. Voortaan moeten de inwoners gebruikmaken van een straatnaam in combinatie met een huisnummer.

Hij bereidde de gemeentelijke fusie van Houten, Schalkwijk en Tull en ’t Waal voor. Tijdens zijn ambstperiode kreeg de kern van Houten en de nieuwbouw van Schalkwijk riolering. Veel wegen werden opgebroken.

Ook andere overheden vernieuwen in deze jaren. In de Lek wordt een stuw gemaakt en dwars door Houten wordt het Amsterdam-Rijnkanaal neergelegd.

Romeinen

Burgemeester Haefkens
Collectie RAZU

Haefkens had een groot gevoel voor historie. In 1950 werd mede dankzij hem duidelijk dat Houten een rol speelde in de Romeinse tijd. Meerdere keren waren er daarna aanwijzingen van het rijke Houtense historie.

Maar in november 1956 kwam de klapper. Eerst werd er een kerkhofmuur gevonden die deels was opgebouwd met materiaal van een Romeins gebouw en in 1957 werd deze daadwerkelijk gevonden. Doordat hij nauwlettend de werkzaamheden voor de riolering volgde, werden op 22 januari 1957 het Romeinse stenen gebouw aan de Burgemeester Wallerweg ontdekt.
Haefkens heeft verschillende historische publicaties op zijn naam staan.

Haefkens maakte ook foto’s en is een van de eerste burgervaders die zelf foto’s maakte.

Op 5 december 1958, ’s nachts om half 3, sterft Haefkens. Hij was vanaf 16 september dat jaar al ziek. Om half 10 in de ochtend luidt de brandweer van Houten als eerbetoon de kerkklok. De uitvaart vindt plaats in Schalkwijk. Haefkens wordt begraven op de RK Begraafplaats in Vleuten.

Hij wordt opgevolgd door waarnemend burgemeester van de Weijer, burgemeester van Bunnik.

Artikelen over burgemeester A.B. Haefkens

Graf burgemeester Haefkens in Vleuten
Het graf van burgemeester A.B. Haefkens en zijn vrouw in Vleuten (2020)

Deze pagina is gewijzigd op 2 januari 2021