Burgemeester Haefkens

Burgemeester Haefkens

Officiƫle naam: Adrianus Bruno Haefkens
Burgemeester van Houten, Schalkwijk en Tull en ’t Waal tussen 11 november 1946 en 5 december 1958
Geboren: 23 februari 1898, te ’s Hertogenbosch
Gestorven: 5 december 1958, te Schalkwijk
In Houten is een straat naar hem genoemd; de Burgemeester Haefkensstraat

Burgemeester Haefkens is de eerste na-oorlogse burgemeester. Hij volgde burgemeester V.R. Los op, die was teruggekeerd na de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel direct was hij ook burgemeester van de gemeenten Schalkwijk en Tull en ’t Waal.

Herstelperiode

In de periode dat Haefkens burgemeester was, werd Nederland opgebouwd. Ook in Houten en Schalkwijk was oorlogsschade. Met name de kern van Houten was getroffen door een bombardement.

Tijdens zijn bestuur werd het ‘Brinkplein’ aangelegd en werden wegen verbeterd. Burgemeester Haefkens was ook bezig met de ‘Rondweg van Houten’. Dit was een weg direct om de oude kern heen. Haefkens was net als zijn voorgangers voorzitter van het Waterschap Houten. Maar onder zijn periode werd een groot deel van het wegennet overgeheveld naar de gemeente.

Rondweg burgemeester Haefkens
Globale plan rondweg burgemeester Haefkens

Ook kreeg de kern van Houten riolering. Veel wegen werden opgebroken. Het gemeentehuis van Houten verdween. Voor wat betreft de brandweer kwam er in 1947 een autospuit. 

Burgemeester Haefkens kreeg te maken met de annexatie van het gebied ten noorden van de A12. Ook werden er grenscorrecties met Bunnik en Jutphaas uitgevoerd.

Romeinen

Burgemeester Haefkens
Collectie RAZU

Haefkens had een groot gevoel voor historie. In 1950 werd mede dankzij hem duidelijk dat Houten een rol speelde in de Romeinse tijd.

Doordat hij nauwlettend de grondverzetwerkzaamheden in de gaten hield, werd in 1957 tijdens de aanleg van de riolering het Romeinse stenen gebouw aan de Burgemeester Wallerweg ontdekt. Haefkens heeft verschillende historische publicaties op zijn naam staan.

Haefkens maakte ook foto’s en is mogelijk een van de eerste burgervaders die zelf foto’s maakte.

Op 5 december 1958, ’s nachts om half 3, sterft Haefkens. Hij was vanaf 16 september dat jaar al ziek. Om half 10 in de ochtend luidt de brandweer van Houten als eerbetoon de kerkklok. De uitvaart vindt plaats in Schalkwijk.
Haefkens wordt begraven op de RK Begraafplaats in Vleuten.

Hij wordt opgevolgd door waarnemend burgemeester van de Weijer, burgemeester van Bunnik.De ontdekking van een Romeinse villa op de Burgemeester Wallerweg