Zwembad De Trip

Zwembad De Trip
Zwembad de Trip in de jaren 80 (RAZU 50476)

Zwembad de Trip was een openluchtzwembad dat tussen 1967 en 1997 hét zwembad van Houten, Schalkwijk, ’t Goy en Tull en ’t Waal was. Het zwembad lag naast de Schalkwijkse spoorbrug, centraal tussen de vier dorpen in.

Aan het begin van de jaren zestig schreef huisarts Van Dop een brief aan de provincie, waarin hij pleitte voor de komst van een zwembad. De huisarts vond de lichamelijke gezondheid van de jeugd matig. Daarnaast waren er regelmatig verdrinkingsgevallen in De Lek en het Amsterdam Rijnkanaal. Ook was er kans op de ziekte van Weil. Dit signaal werd opgepakt door een groep prominente inwoners die het initiatief namen voor een zwembad.

De voorbereiding

De betrokken inwoners waren: H. Baas, J. Vernooij, H. Terheggen, J. Helder, J. van Haaren, J. Bramer en T. van der Louw-van der Griend (Tull en ’t Waal). Eind 1962 kwamen ze voor de eerste keer bijeen. In april 1963 wordt voor ƒ17.000,- de grond aangekocht. De kosten voor het zwembad werden geraamd op ƒ400.000,-. Hiervoor werd een lening aangegaan en werd 10% opgehaald bij de bevolking door uitgifte van obligaties. In april 1966 volgt de vergunning.

De bouw van zwembad De Trip

In augustus 1966 start de bouw van zwembad de Trip. De eerste steen wordt op 5 november 1966 gelegd door mevrouw Albers Pistorius. Deze burgemeestersvrouw was vanaf het eerste moment enthousiast over de plannen.

Gebouwd werden een instructiebad (tot 0,9 meter diep), een tweede bad (tot 1,4 meter diep) en een diep bad (tot 3,5 meter diep). Verder kwamen er een kantoor, twee kleedkamers en een waterzuiveringsinstallatie. De kleedkamers werden al snel ‘schapenhokken’ genoemd, die werden verdeeld in het ‘herenschapenhok’ en het ‘damesschapenhok’. Het bestuur van het zwembad wilde na de oplevering het beheer overdragen aan de gemeente Houten, maar die zag dat niet zitten. Daardoor werd tijdens de bouw duidelijk dat er een beheersorganisatie moest worden ingericht.

De bouw van zwembad de spil in 1966
De bouw in 1966 (RAZU 48418)

De eerste jaren

Op 1 mei 1967 volgde de opening van zwembad De Trip door mevrouw Albers Pistorius. De eerste badmeester was R. de Vlijter uit Amsterdam die een weekloon kreeg van ƒ210,-. Een dagkaart kostte ƒ0,80. Op 20 juli 1967 kwam een 12-jarige jongen door verdrinking om het leven in het zwembad. In 1968 kwam Wim de Vink uit Monnickendam in dienst als badmeester. Hij zou vier jaar blijven.

Vanaf het begin is ook Wim van Giezen actief als toezichthouder en lesgever in reddend zwemmen. In maart 1970 wordt de reddingsbrigade ‘De Tripduikers’ opgericht. In augustus 1971 moet een deel van de grond worden verkocht voor de verbreding van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Op 21 april 1968 staat de patatkraam van de heer P. Roskam in brand. Deze wagen brandde geheel uit. Geparkeerde auto’s zorgden voor een slechte bereikbaarheid van de brandweer.

De hoogtijdagen van zwembad de Trip

In de jaren 70 wordt het zwembad flink gebruikt. Zeker in de mooie zomers van 1975 en 1976 is het vol. Het zwembad trok bezoekers uit het hele Kromme Rijngebied, waarbij het opviel dat de kinderen uit Bunnik slechte zwemmers waren. Ondertussen kregen de kinderen uit Houten zwemles en reddend zwemmen. Badmeester is vanaf 1972 Ruud de Boer. Hij zal dit tot 1988 blijven. Een dagkaart kost in het midden van de jaren zeventig 2,5 gulden.

In 1980 volgde renovatie van het zwembad. De kosten van deze renovatie waren net zo hoog als de bouw. Door de renovatie ging de helft van het seizoen verloren en waren de abonnementen dat jaar goedkoper. De kleedruimten worden die jaren ook gebruikt door de organisatie van de Varsity.

Zwembad de Spil in de jaren 70
Zwembad de Spil in de jaren 70 (RAZU 48423)

Bedreiging met sluiting

In de jaren 80 krijgt Houten meer inwoners. Maar het schoolzwemmen raakt vanaf 1981 uit de gratie. De gemeente vindt zwembad De Trip te ver weg en wil liever een binnenzwembad. Ze geeft geen geld meer voor schoolzwemen en bouwt in het centrum van Houten binnenzwembad De Spil. Wethouder Barten stelt voor om zwembad De Trip dan ook te sluiten per 1988. Er komt een actiecomité. Het zwembadbestuur is constant met de gemeente in overleg om sluiting uit te stellen. Het aantal bezoekers van het zwembad neemt tevens af.

Omdat de gemeente Houten ondertussen ook al weer van zwembad De Spil af wil, wordt besloten te wachten op de komst van zwembad De Wetering. Zwembad De Trip mag dan ook langer open blijven van Wethouder Barten.

Wil Polman wordt in 1988 de nieuwe badmeester. In 1989 worden er douches met warm water aangelegd. Ook wordt besloten om het overtollig zwembadwater niet meer via een sloot te laten weglopen. Ondanks de investeringen wordt er regelmatig onderhandeld met gemeente en provincie tot wanneer het zwembad open mag blijven.

In augustus 1990 vertrekt Wil Polman als badmeester. Anne-Marie van Brenk neemt haar taak over. Ze kwam uit een gesloten zwembad in Wijk bij Duurstede en diverse materialen van dit zwembad worden door zwembad De Trip overgenomen. Vanaf 1993 is Perry Keesman de nieuwe badmeester. De bezoekersaantallen lopen op en in 1995 zijn er ruim 50.000 bezoekers in één seizoen.

Sluiting

Op 6 september 1997 is het afscheidsfeest. De twee bestuursleden van het eerste uur (Baas en Vernooij) worden in het zonnetje gezet. Wim van Giezen die 30 jaar les heeft gegeven in reddend zwemmen heeft de geschiedenis van het zwembad in een gedenkboek beschreven. In 2017 is Wim van Giezen geïnterviewd door het Houtens Nieuws. Bovenstaande informatie is vooral op hem gebaseerd.

Het zwembadterrein in 2017

Deze pagina is gewijzigd op 18 september 2021