De muziektent

De muziektent in 1939 (RAZU 40075)

In de eerste helft van de 20e eeuw was er in Houten weinig tijd voor vermaak. Naast het harde werken, de lange dagen en de dagelijkse kerkgang, waren er echter ook momenten van plezier. Op oude foto’s is te zien hoe inwoners met versierde fietsen door het centrum reden of een draaimolen bezochten. Deze draaimolen vormde dan het middelpunt van het feest.

Houten had sinds 1908 een muziekvereniging. Inwoners repeteerden met elkaar en gaven optredens. Vanaf de zomer van 1937 kon dat ook met de muziektent die op de Brink was gebouwd. Op dit overdekte podium konden veel inwoners genieten van de muzikale kunsten van hun dorpsgenoten. Deze muziektent stond ongeveer op de plek waar tegenwoordig het Houtens oorlogsmonument is te vinden.

Op 28 november 1944 overleefde de muziektent een bombardement op de school enkele meter verderop. Het bouwwerk stond tot 1957 op de Brink, maar moest toen het veld ruimen voor de renovatie van de dorpskern.

De tweede muziektent

Met de komst van koningin Beatrix naar Houten in 1999 kreeg het dorp opnieuw een muziektent. Deze werd enkele meters verder van de vorige muziektent gebouwd. De organisatie was in handen van de Lions Club Houten.

De tweede muziektent is een mooi overdekt stukje geworden wat voor iedereen toegankelijk is en er al langer staat dan de eerste muziektent. De overdekte ruimte wordt dankbaar gebruikt tijdens bijeenkomsten als de dodenherdenking, evenementen en voor het spontaan tonen van muziek.

Jolien Kistemaker en Herman Geerdes (wethouder) treden op in de muziektent (2019)

Deze pagina is gewijzigd op 13 september 2021