Over Oud Houten

Oudhouten gaat over de geschiedenis van Houten, ’t Goy, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en Fectio. Deze website wordt gemaakt en onderhouden door Frank Magdelyns.

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een email naar info@oudhouten.nl.

Doel van de website is de informatie van de Houtense geschiedenis te ontsluiten via internet voor een brede doelgroep. Het Schalkwijkse deel van de website is sinds december 2020 ondergebracht in een eigen website: www.oudschalkwijk.nl.

Deze website is in 2021 door de Koninklijke Bibliotheek bestemd als ”Digitaal Erfgoed’ en wordt voor langere termijn bewaard.

Bronnen

Bron van deze website zijn eerdere publicaties over de geschiedenis van Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy. Het gaat daarbij om publicaties vanaf de 17e eeuw tot moderne archeologische rapporten. Sommige informatie komt voort na eigen onderzoek in het archief. Daarnaast geven bezoekers nieuwe informatie en worden er regelmatig interviews met oudere inwoners gehouden. Ook publiceer ik artikelen. De meest uitgebreide artikelen zijn te vinden bij de Historische Kring Tussen Rijn en Lek, waar ik sinds 2019 bestuurslid ben.

Heeft u aanvullingen, verbeteringen of correcties, dan kunt u altijd contact opnemen. Een totaaloverzicht van de website is hier vinden. Ik ben dank schuldig aan: Bert Goes †, Jos Schalkwijk, Sander van Scherpenzeel, Gerard Rigter, David van Leeuwen, Paul Heijmink, Herman de Korte en Rinus van den Heijkant.


Andere vragen

Wie zijn jullie?
Oudhouten is een particulier initiatief van één persoon. De website is een hobby en wordt regelmatig ververst met nieuwe informatie.

Ik heb een vraag over een straatnaam of een wijk?
Neem contact op met de Stichting Houtense Hodoniemen.

Ik heb een archeologisch voorwerp gevonden?
Neem dan contact op met de Archeologische werkgroep Leen de Keijzer:  https://www.archeologiehouten.nl 

Is er een vereniging voor de lokale geschiedenis?
Ja, dat is de Historische Kring tussen Rijn en Lek. U ontvangt een kwartaalblad en kunt deelnemen aan lezingen en excursies. Lees meer op de website https://tussenrijnenlek.nl/

Ik heb een vraag over vroeger
Zelf ben ik import. In 1989 woonde ik in ’t Goy en sinds 1992 in Houten. Maar als je lid wordt van de Facebookgroep oudhouten, kun je daar je vraag stellen. Als je in Houten en omgeving woont gaat de toelating waarschijnlijk automatisch. In andere situaties moet ik je toegang verlenen.

Ik zoek oude foto’s van Houten, Schalkwijk of een ander dorp?
Oude foto’s zijn te vinden in het Regionaal Archief Zuid-Utrecht in Wijk bij Duurstede of in het Utrechts Archief. Incidenteel zijn er ook andere archieven met foto’s, zoals de Beeldbank Houten.

Ik ben op zoek naar mijn voorouders?
In het Regionaal Archief Zuid-Utrecht zijn de DTP-boeken en is de burgerlijke stand opgenomen. 

Geeft u ook lezingen of presentaties en wat kost dat?
Ja, op verzoek wordt er een lezing gegeven of een fotopresentatie. Maar eigenlijk ben ik een schrijver en minder een spreker. Zie hieronder een overzicht van eerdere lezingen. Lezingen kosten in principe niets. Ik vind het leuk om iets te vertellen over de Houtense geschiedenis. Maar ik doe het alleen als het uitkomt.

Wat is de relatie met oudschalkwijk.nl?
De pagina’s van de website oudschalkwijk.nl waren eerst onderdeel van deze website. Maar omdat er sprake is van een andere doelgroep met een eigen geschiedenislijn, is er een speciale website gemaakt.

Gaat deze informatie niet verloren?
Deze website is opgenomen door de webarchivering van de Koninklijke Bibliotheek. Dit geldt ook voor oudschalkwijk.nl. De Koninklijke Bibliotheek beschouwt deze website als digitaal erfgoed.

Waar is deze website gehost?
Deze website is gehost op een LiteSpeed webserver bij Cloud86. De website bevindt zich in een datacentrum in Amsterdam en/of Groningen.


Andere activiteiten die gerelateerd zijn aan deze website:

Redactionele media

 • Publicaties over de Houtense geschiedenis op Dichtbij.nl (2013 – 2014)
 • Periodiek een paginagroot artikel in Eigen Houtje Magazine (2013 – 2019)
 • Maandelijks een artikel in Houten Nieuws/Groentje (2017 – 2022)

Lezingen en presentaties

 • Pelgrims Santiago de Compostella (november 2015)
 • Fotoclub Perspektief (december 2015)
 • Fotopresentatie bewoners Loerickerstee (april 2016)
 • Rondleiding door oude Dorp voor familie (september 2017)
 • Rotary Houten-Castellum (oktober 2017)
 • Inleiding ontstaan Houtens landschap bij een andere lezing (november 2017)

Televisie

Radio

 • Omroep Houten – geschiedenis van Houten (april 2016)
 • NPOradio 5 over spoorongeluk Houten 1917 (juni 2017)
 • Omroep Houten – Roofmoord 1920 (oktober 2020)
 • Omroep Houten – Roetkapaffaire 1965 (april 2021)
 • Omroep Houten – De moord op Martha Kuilder (juli 2021)
 • NPOradio5 over de moord op Martha Kuilder (augustus 2021)

Artikelen

Boeken

Andere activiteiten

 • Bouwplaat 80 jaar Albert Heijn in het Oude Dorp (2015)

Deze pagina is gewijzigd op 25 juli 2022