Tullse of Biesbosche Korenmolen

Halverwege tussen Honswijk en ’t Waal stond vanaf ongeveer 1640 een korenmolen. Deze molen stond bekend onder de naam Tullse of Biesbosche korenmolen. Het ging om een standerdmolen die het graan maalde voor de inwoners van Honswijk en ’t Waal. Rond 1800 is de molen vervangen door een beltmolen.

De molen stond op de hoek van de Lange Uitweg met de Achterdijk. Bij de molen hoort een boerderij, die er nog steeds staat. Rond de molen is een gehucht ontstaan: Molenbuurt.

Op de Lange Uitweg 2 staat een molenaarswoning. Deze dateert uit 1672. Vermoedelijk is de woning in die tijd vernield door de aanwezige Fransen. De molenaarswoning is later in gebruik geweest als vergaderlocatie van de gemeenteraad van Tull en ’t Waal. Ook werden er huwelijken voltrokken.

Concurrentie

De molen maalde het graan voor de boeren in de omgeving. In 1695 kreeg Schalkwijk een eigen molen. Maar deze stond bij De Heul en voor boeren uit het Rietveld was dit te ver weg. De Tullse molenaar bleef Schalkwijk gewoon bedienen.

In 1708 verbood de Staten van Utrecht het de Tullse molenaar om met de kar graan te gaan halen in Schalkwijk. Schalkwijkers mochten wel naar de molen graan brengen. De strijd tussen de Schalkwijkse en Tullse molen was beslecht.

Althans dat leek het. In 1716 moesten de Staten van Utrecht weer ingrijpen. De Tullse molenaar bleek namelijk met een schuit het graan te halen. Ook dit werd verboden.

In 1916 is de Tullse of Biesbosche Korenmolen gesloopt. Deze was niet meer nodig, omdat het graan werd gemalen in de Coöperatieve graanmaalderij in Houten. De stenen van de molen zijn hergebruikt om de afgebrande wagenmakerij in ’t Goy in 1917 te herbouwen.

In 1907 is een foto van de molen gemaakt. Het is de enige foto van deze molen.

Deze pagina is gewijzigd op 27 december 2020