Moord in Houten (1500 – 1799)

Moord en doodslag in Houten uit de periode 1500 – 1799 dat bekend is, staat hieronder vermeld. Deze lijst is niet volledig en alleen de 16e eeuw is redelijk in beeld. In alle gevallen was de dader bekend.

1531

Wagemaker Cornelis Lubbertsz moet de proceskosten betalen, nadat hij moet voorkomen voor doodslag op Jan Geritsz. Dit heeft vermoedelijk gespeeld in een herberg in Dwarsdijk, want de herbergier is getuige.

1539

Zweer Gerritsz krijgt tijdens het spel ‘metten buegel’ in Schalkwijk ruzie met Lubbert Stevensz uit Barneveld. Er komt een mes bij te pas en Lubbert Stevensz komt te overlijden. Deze zaak is mogelijk enkele jaren eerder gepleegd (Bron).

1546

Jan Korsgens uit ’t Waal vermoordt Steven Jan Jelissoenssoen uit De Knoest. (Bron).

1551

Zweder Stevensz krijgt ruzie met zijn zwager Gerrit Hermansz en steekt hem in Schonauwen uit zelfverdediging dood. Hij wordt vrijgesproken (Bron) en komt met een geldboete er vanaf.

1563

Ghysbert Stevenss van Schayck uit Werkhoven bemoeit zich op 4 mei 1563 met een ruzie en wordt neergeslagen door Hendrik Goes uit Zeist. Hij overlijdt 2 weken later (Bron).

In diezelfde maand greep Sophia NN (Weduwe Jan van Rossum) te Houten in bij een ruzie in haar huis. Folpert Goyertsz had bij deze ruzie een broodmes gepakt en raakte de weduwe in haar buik. Aan de wond kwam ze te overlijden (Bron).
Lees verder

1571

Wijnault Roeloffsz uit Schalkwijk krijgt met Cornelis Dierickxz ruzie op de veerpont over de Lek. Er wordt een mes getrokken en Cornelis Dierickxz sterft. Het is onbekend op welke veerpont het is gebeurd. (Bron).

1583

Claes Symonsz wordt met een bijl vermoord. Hij was schout van Schonauwen. Claes Symonsz was niet erg populair. Geen van de schepenen wilde met hem de dijk schouwen. In juli 1583 wordt hij tijdens een vechtpartij twee keer met een bijl geraakt. De dader, Gijsbert Gerritz, van beroep Raeymaecker, wordt levenslang verbannen.

1585

Twee dagen na een vechtpartij in een herberg in ’t Goy aan De Brink, komt Jan Lubbertsz te overlijden. De verdachte Crijn Gysbertss verklaart dat Jan Lubbertsz de ruzie startte en dit vaker doet. Na betaling van 42 gulden wordt Crijn Gysbertss vrijgelaten (Bron). (Het hof van Utrecht spreekt over 1587).

1602

Peter Gerritsz de Rues uit Schalkwijk moet bij het Hof van Utrecht komen wegens doodslag op Evert Willemsz. Het is onbekend waar het is gebeurd (Bron).

1606

In september wordt Gerrit Jacobsz vermoord. Hij was de dominee van Honswijk en krijgt ruzie met Huych Jansz van Nes uit Tull en ’t Waal over loslopende koeien. Het moordwapen is een mes. Volgens het Hof is het noodweer (Bron). (Het Hof van Utrecht meldt het jaar 1608)

1613

Op 2 februari verschijnt Jan Jansz uit ’t Goy bij het Hof van Utrecht wegens doodslag. Als slachtoffer worden genoemd Cornelis Fredericxz en Dierck Diercxz van Oostrum, brouwer en herbergier te Houten. Het is onbekend waar het is gebeurd (Bron). Als straf krijgt hij een geldboete.

1615

Peter Jansz de Cruyff uit Wulven moet op 7 maart voorkomen bij het Hof van Utrecht voor messentrekkerij en doodslag. Het slachtoffer is Dierck Jansz van Hessel. Het delict is waarschijnlijk in Wulven gebeurd (Bron).

1623

Claes Jelisz uit Werkhoven krijgt een geldboete na doodslag op Anthonis Cornelisz uit Schalkwijk. (Bron).

1630

In mei van dat jaar wordt na een spel klootschieten door de deelnemers nagedronken in de Blauwendraet in Houten. Er ontstaat na afloop ruzie tussen twee deelnemers. Bouwen Meertens uit Schonauwen krijgt ruzie met Claes Ghysbertss uit Harmelen. Deze laatste sterft tijdens de ruzie (Bron).

Moord in Houten (1800 – heden)