Herberg Schalkwijk

Schalkwijk lag op de route van Utrecht naar Culemborg/DenBosch. Schalkwijk kende voornamelijk herbergen in de dorpskern. Een herberg was doorgaans een boerderij, waar het voorhuis was veranderd in een drinkgelag. Schalkwijk lijkt meer tapperijen dan herbergen te hebben gehad. Een onvolledig overzicht van de locaties in het gerecht en de latere gemeente Schalkwijk.

De Prins

Gelegen op de Brink, direct naast de brug. Deze herberg was vergaderlocatie voor het gerechtsbestuur en daarmee ook gerechtshuis. Dat betekent dat De Prins al in de 18e eeuw heeft bestaan. Later verhuisde het gemeentebestuur naar café Dorpszicht aan de overkant van de weg.

De Valk / De Zwaan / ’t Hoekje

Gelegen langs de weg van Houten naar Culemborg. Duikt op in 1886. Het is een van de bekendste horeca-gelegenheden van Houten. Bekendste eigenaar is André Hazes in de jaren ’80. Tegenwoordig is De Ram hier gevestigd.

Het wapen van Schalkwijk/Dorpszicht

Gelegen tegenover de Brink van Schalkwijk ligt sinds 1950 Het Wapen van Schalkwijk. Is een tijdje verdwenen en sinds 2016 is op/naast deze locatie PAND Pannenkoek verschenen. Voorloper was café Dorpszicht dat in de tweede helft van de 19e eeuw hier stond. In Dorpszicht vergaderde het gemeentebestuur van Schalkwijk, voordat er een eigen gemeentehuis was.

In de hollenden Wagen

Deze herberg zou in 1625 bestaan en worden gerund door Ghijsbert Holl (bron).

Overige café-locaties

St Pieter (1774 – 1865)
Dit café-restaurant stond bij het Dijkhuis en werd in 1865 door brand getroffen. In 1893 stond het door een sterfgeval leeg.

Stationskoffiehuis Schalkwijk 1900

Bonte Koe Schalkwijk kuijer 1930

Gouden Leeuw Schalkwijk 1930

Café Buschgens (voor 1940 – na 1943)

Café van Leur – Landlust (1921)

Café bij Hommelberg (1943)