De Engel

O. Wttewaall 1985 (RAZU 40922)

Het huidige gebouw van De Engel dateert uit 1802. In dat jaar werd het gebouw door een brand verwoest. De geschiedenis is echter veel ouder. De Engel stond namelijk aan de eerste brink van Houten.

De eerste vermelding van De Engel is uit 1589. Gasten uit Utrecht melden in een notariële actie dat de Brink vol stond met ruiters. Niemand durfde de herberg te verlaten. Enkele ruiters kwamen binnen voor eten en drinken. De ruiters trokken daarna naar de Houtensewetering en roofden daar vee.

Er zijn meerdere herbergen aan de oude Brink, zoals De Prins, De Zwaan en Moriaan. De Engel lijkt een tijdje niet gefunctioneerd te hebben als herberg. Wanneer in 1795 het gerechtsbestuur van Houten wordt afgezet en het Comité Revolutionair de macht overneemt, worden de vergaderingen van De Roskam naar De Zwaan verplaatst.

De Engel in de 20e eeuw

In de 20e eeuw is De Engel weer een uitspanning die er toe doet. Zo wordt voor de deur gehandeld door handelaren die later een veiling zullen vormen. Ook is er een doorrijschuur waar paard en wagen kan worden neergezet. Deze wordt rond 1924 afgebroken.

In de jaren 60 en 70 is De Engel een locatie waar gestrande reizigers de tijd doorbrengen. Auto’s met pech werden door garage Sam van Lingen van de snelweg gesleept en gerepareerd. Om de tijd te doden maakten de reizigers gebruik van de diensten van De Engel. In 1965 waren diverse studenten en oud-studenten te gast, die later hoofdrolspeler werden van de Roetkapaffaire.

In het straatbeeld van De Engel zijn de contouren van drie Romeinse villa’s uitgebeeld. Een van de contouren loopt het terrein van de Engel op.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021