Kardinaal Van Rossum passeert Houten en Schalkwijk

In 1913 maakt kardinaal Wilhelmus Marinus van Rossum een zegetocht door Nederland. Daarbij passeert hij Schalkwijk en Houten. Duizenden gaan de straat op.

Kardinaal van Rossum

Na eeuwen onderdrukking is de katholieke kerk volop tot bloei gekomen. Met de benoeming van kardinaal van Rossum in 1911, heeft Nederland na 377 jaar weer een hoge geestelijke onder zich.

Van Rossum is zelden in Nederland, maar in de zomer van 1913 doet hij diverse plaatsen aan. Voor de bevolking is dit iets bijzonders. De rondrit door Nederland wordt gevolgd door verslaggevers van De Tijd en Het Centrum.

Op 24 juli 1913 brengt de kardinaal een bezoek aan Culemborg, waar hij het seminarie bezoekt. Hier worden priesters opgeleid. In de avond reist hij naar Utrecht. De passage van Schalkwijk en Houten is in Het Centrum beschreven.

Doortocht Schalkwijk

Bij Landlust staan rond 6 uur ’s avonds al honderden mensen te wachten op de komst van de kardinaal. De Culemborgse erewacht komt als eerste op de fiets naar de overkant. Daar dragen ze hun taak over aan de Schalkwijkse erewacht die per paard de kardinaal zal begeleiden. Huisarts Veeger heeft de leiding. Ook de Schalkwijkse fanfare is aanwezig.

Dan steekt de kardinaal De Lek over en wordt het stil aan de Culemborgse kant. Alhoewel de aankomst van de veerpont officieel in de gemeente Tull en ’t Waal is, hebben de Schalkwijkers de organisatie in handen. De stoet vertrekt vervolgens over de Lekdijk naar De Heul. Vijftig ruiters voorop, enkele rijtuigen met kardinaal volgen en daarachter fietsers met vlag en weer ruiters. Achteraan rijden honderden fietsers. `Een sprookjesstoet’ noemt de verslaggever van Het Centrum het. Bij de Heul daalt de stoet de dijk af en rijdt deze verder over de Provinciale Weg. Bij elke boerderij hangt een vlag en staan gezinnen achter de hekken te kijken. Eerbiedig worden de hoofden ontbloot. Velen knielen neer.

Bij de Michaëlkerk aangekomen luiden de klokken. Kort wordt gestopt. Schoolkinderen zingen de kardinaal toe. Daarna gaat de stoet naar De Trip. De Domtoren wordt zichtbaar. De Schalkwijkse erewacht stopt bij de gemeentegrens en alleen fietsers volgen de kardinaal over De Trip.

Doortocht Houten

Wanneer de stoet Houten bereikt luiden ook hier de klokken. Eveneens speelt de fanfare. Een grote mensenmassa is aanwezig op De Brink. Ook hier stopt de kardinaal. Burgemeester Waller opent de portier van de koets en verwelkomt de kardinaal. Lang staat hij niet stil en de stoet beweegt zich naar Utrecht. Hier wordt hij opgewacht door tienduizenden bewoners die zich langs de route vanaf de overweg bij het Houtens Pad hebben opgesteld.

Het is een bliksembezoek, maar voor de burgers van Houten en Schalkwijk was het een bijzondere avond. Kardinaal van Rossum werd gezien als een geestelijke die de waardigheid van Adriaan Floriszoon Boeyen benaderde, of te wel de eerste Nederlandse Paus. In ’s Hertogenbosch is een plein naar hem genoemd waar een standbeeld van hem is geplaatst.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021