Kerk Tull en ’t Waal

Kerk Tull en 't Waal

De kerk van Tull en ’t Waal is ergens voor 1348 ontstaan. Tien jaar eerder was er een splitsing van het gerecht Hagestein, waarbij het gerecht Honswijk en het gerecht ’t Waal ontstonden. Honswijk kreeg de kerk van Tull en ’t Waal de kerk van ’t Waal.

De kerk van ’t Waal was kort een dochterkerk van de kerk in Tull (Honswijk). Daarna ontstond de parochie ’t Waal. Er is in die tijd sprake van een klein gotisch zaalkerkje. De kerk werd gebouwd op een terp die in de 14e eeuw is aangelegd.

Op 11 en 12 februari 1567 werd ’t Waal geplunderd door een roversbende. Ook het interieur van de kerk werd vernield. Het ging niet om een beeldenstorm, die was al afgelopen. Wel was er sprake van een roversbende die in de maanden ervoor door Nederland had gezworven en uitvoering had gegeven aan de Beeldenstorm. Een steen in de zuidmuur van de kerk herinnert aan deze plundering.

In 1593 volgt restauratie. In 1610 verschijnt de eerste predikant. De katholieken wijken uit naar schuilkerken in Schalkwijk. In 1616 krijgt de kerk de huidige klok.

Honswijkers wijken uit naar ’t Waal

Ondertussen ging het niet goed met de oorspronkelijke moederkerk in Honswijk. In 1674 was deze deels vernield door noodweer. In 1750 was de kerk dusdanig vervallen dat de parochianen uitweken naar de kerk in ’t Waal.

Tussen augustus 1778 en mei 1779 vond er opnieuw een flinke verbouwing aan de kerk plaats. Het kerkschip werd herbouwd en het koor deels gesloopt en weer opgebouwd.

In 1928 volgende er opnieuw een verbouwing en kreeg het koor de oorspronkelijk vorm terug. In 1949 werd de toren gerestaureerd na een blikseminslag.