Bezi van Schonauwen

In de 18e eeuw werd in het gerecht Schonauwen een nieuw perenras gekweekt. Deze peer staat bekend onder de naam Bezi van Schonauwen en komt nog steeds voor in Nederland.

Fruitteelt in Houten is niet vreemd. Vooral de hogere gronden van ’t Goy en Houten-Zuidoost zijn veel gebruikt voor kers, appel en peer.

Wie oude topografische kaarten erbij pakt, ziet dat de boomgaarden vooral na de Tweede Wereldoorlog in oppervlakte groeiden. De Betuwe had de naam, maar het Kromme Rijngebied deed niet onder voor wat betreft productie en kwaliteit. De aanwezigheid van een eigen peren-ras maakt de historie compleet. Deze Bezi van Schonauwen zien we tot in de jaren 60 op de Houtense veiling passeren.

Hoogstambomen in 1984 aan de Hoogdijk
Hoogstambomen in Houten (O.J. Wttewaall)
collectie RHC Zuidoost Utrecht

Wintervijg

De Leidenaar Matthieu van Noordt heeft in de periode 1830-1840 veel perensoorten beschreven. Over de Bezi van Schonauwen concludeert hij dat deze in de 18e eeuw is ontstaan. Vermoedelijk tussen 1750 en 1780 als een nieuwe soort uit de pit van een wilde peer. Daarna is de peer door enting veredeld.

Deze Schonauwse peer kan vanaf begin november worden geplukt, maar is dan nog niet geschikt om te eten. Pas eind december is de peer rijp genoeg en tot eind februari eetbaar. Vanwege deze periode draagt de peer de bijnaam wintervijg. Het is een handpeer en een stoofpeer. Uiteraard groeit de peer aan een hoogstamboom, daar de huidige fruitbomen (de spillen) vanaf 1970 in het landschap zijn verschenen.

Locatie ontstaan Bezi van Schonauwen

Zowel de kadasterkaart uit 1832, als de Topografische Militaire Kaart uit 1864 tonen dezelfde locaties in Schonauwen waar boomgaarden zijn te vinden; langs de Houtensewetering.

De uitlopers van de Jutphase stroomrug zorgen hier voor een goede grondsoort, terwijl dieper in de polder de zware klei alleen veeteelt mogelijk maakt. De Bezi van Schonauwen is vermoedelijk ergens langs de Houtensewetering ontstaan.

Locatie ontstaan Bezi van Schonauwen
Kadaster 1832

Deze pagina is gewijzigd op 18 september 2021