Krakers

Historie van Houten

Aan het begin van de jaren ’70 wordt Kasteel Heemstede een aantal keer gekraakt. De krakers waren telkens bezorgd over het lot van dit gebouw.

Zo waren in 1971 de zeven krakers het niet eens met de bouwplannen van een bungalowpark rond het kasteel. Lang mochten ze niet in het gebouw blijven. Al vrij snel stond er 80 man mobiele eenheid voor de deur. De projectontwikkelaar trok zich hierna terug, waardoor er geen bungalowpark kwam. Enige uren na de kraakactie trokken vandalen het kasteel binnen en sloegen ze oude tegels kapot. Ook werd het sluitwerk gestolen.

Nieuwe kraakactie

In de ochtend van 13 december 1972 werd het kasteel opnieuw gekraakt. 13 krakers van de actiegroep Heemskinderen (uit de omgeving van Tiel) waren bezorgd over de aanstaande verkoop van het kasteel. Ze vreesden dat de nieuwe koper het zou zien als een beleggingsproject en niet in het kasteel zou investeren. Rond 16.30 uur ontruimde de Rijkspolitie het kasteel. Dit keer was de inzet van tien agenten voldoende.

Anti-kraak

De snelle ontruiming was mogelijk, doordat eigenaar Beijnes aan buurman Uytewaal het kasteel voor 10 gulden per maand had verhuurd. Die had voor de vorm er een paar fruitkisten ingezet. Hierdoor was het kasteel juridisch in gebruik en was de kraakactie onrechtmatig. Tijdens de ontruiming zijn klappen gevallen. De krakers deden aangifte tegen de politie.

Het Stichtse Landsiraad
In januari 2020 is er een nieuw boek verschenen over Kasteel Heemstede. Het boek draagt de titel: ‘Het Stichtse Landsiraad’ en bevat 224 pagina’s.
Bekijk en bestel op Bol.com

Deze pagina is gewijzigd op 15 september 2021