Hersenkoraal

In het noordwesten van de gemeente Houten werd in 1998/1999 in een sloot door leden van de archeologische werkgroep een stuk hersenkoraal gevonden. Hersenkoraal is een bolvormige steenkoraal dat je elders in de wereld zou verwachten, maar niet in een sloot in Houten.

Het was niet de eerste keer dat een stuk hersenkoraal rond Heemstede is gevonden. En het is nog verklaarbaar ook. Dit koraal is waarschijnlijk rond 1690 naar Houten geïmporteerd door Diederik van Velthuysen, eigenaar van kasteel Heemstede. Diederick had namelijk ook een schelpengrot in zijn tuin laten bouwen. U weet wel die tuin van het kasteel die twee kilometer lang was en voor de elite van die tijd een bijzondere attractie was.

Schelpengrot met hersenkoraal

Zo’n schelpengrot was eigenlijk een gebouwtje met wanden die waren versierd met schelpen en koraal. Het dak bestond uit latten die waren begroeid met klimplanten. In het midden stond een bol waar water uit stroomde. Aangedreven door een Heemsteedse windmolen. Een gang leidde de bezoeker naar een ander gebouwtje.

De schelpengrot in de tuin op de achtergrond (Rijksmuseum Amsterdam)

De Amsterdamse kunstenaar Isaac de Moucheron heeft nogal wat tekeningen achtergelaten, waarop ook de schelpengrot is te zien. De schelpen lijken vooral te zijn verwerkt in de pilaren en langs de randen.

Hersenkoraal in de sloot

Dat het hersenkoraal later in een sloot of gewoon in de ondergrond is terechtgekomen, doet vermoeden dat de sloop van de tuinen na de dood van Diederik van Velthuysen in 1716 niet zachtzinnig is gegaan. De pronkstukken van Heemstede zijn kennelijk deels achteloos weggeworpen. Zelfs nu nog ligt in sloten op het voormalige terrein allerlei stukken steen die aan de glorietijd van kasteel Heemstede herinneren.

Het Stichtse Landsiraad
In januari 2020 is er een nieuw boek verschenen over Kasteel Heemstede. Het boek draagt de titel: ‘Het Stichtse Landsiraad’ en bevat 224 pagina’s.
Bekijk en bestel op Bol.com

Deze pagina is gewijzigd op 17 september 2021