Kasteel Blommesteyn (Bloemenstein)

Kasteel Blommesteyn

Kasteel Blommesteyn was een kasteel aan de Lek, in de buurt van de Groeneweg. De oudste vermelding is uit 1330. Mogelijk bestond het kasteel al eerder, omdat in 1313 ene Sweder van Blomesteijne in de bronnen verschijnt. Het huis bezat een kapel, welke ergens tussen 1346 en 1363 wordt gesticht (bron).

Op een latere tekening van Louis Philippe Serrurier (ca 1730) is een kasteel te zien met drie torens, een muur van 8 tot 10 meter hoog, een poortgebouw en twee hoofdgebouwen. De gracht lijkt zo’n 20 meter breed te zijn. Het betreft een indrukwekkend gebouw.

Ridder Jan van Bloemesteyn woonde op het kasteel en was regelmatig bij oorlogshandelingen elders in Holland betrokken. Hij viel onder de Kabeljauwen in die tijd. In 1355 stelt hij het huis Blommesteyn ter beschikking aan Jan van Arkel bisschop van Utrecht. Afgesproken wordt het huis niet meer te vergroten.

Dit duurt niet lang, want enkele maanden later draagt Jan van Bloemesteyn het huis over aan de heer van Kuilenburg. In die tijd werd dat ervaren als een oorlogsverklaring.

Dat de bisschop het huis Blommesteyn niet aanviel, heeft te maken gehad met het machtsblok dat Culemborg, Vianen en IJsselstein vormden. Bovendien was de bisschop druk met het neerslaan van de macht van de heren van Goye en het afbreken van de kastelen Ten Goye en Marckenburg.

Na het jaar 1390 wordt in de boeken nergens meer iets over het kasteel Blommesteyn geschreven. Wel is er sprake van een hofstede Bloemenstein. Op 21 mei 1395 worden het land en boerderijen overgedragen aan de heer van Kuilenburg.

In 1430 is de bloemensteinschen nyen wech aangelegd tussen de Achterdijk en de Lekdijk. Deze heet tegenwoordig Groeneweg. De kapel bleef bestaan tot ongeveer het jaar 1460. De inventaris ging naar de kerk van Honswijk.

Waar het kasteel heeft gelegen is onbekend. Mogelijk in de buurt van boerderij Bloemestein op de hoek van de Lekdijk met de Groeneweg. Ondanks bodemonderzoek in 1988 is de locatie van het kasteel niet teruggevonden.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021