Arkelse oorlogen

Arkelse oorlogen

Tussen 1401 en 1412 vonden de Arkelse Oorlogen plaats. Deze oorlogen vonden plaats tussen de heren van Arkel enerzijds en de graven van Holland samen met de Bisschop van Het Sticht anderzijds. Ze vonden vooral plaats ten zuidwesten van de Houtense regio in de buurt van Leerdam en Gorinchem.

Onder het grondgebied van de heren van Arkel viel ook Hagestein en daarmee 40 hectare grondgebied ten noorden van de Lek. Grondgebied dat we nu terugvinden in Tull en ‘t Waal en Houten. Voor Jan van Arkel was deze grond strategisch gelegen. Dankzij zijn grondbezittingen aan de noordkant van de Lek kon hij deze vaarroute controleren en tol heffen. De rest van Houten viel onder het Sticht (Bisdom Utrecht), dat de kant van de Graaf van Holland had gekozen.

In 1405 kwam het tot een gewelddadig conflict in de buurt van Houten. In dat jaar belegerde Holland samen met het Sticht het Arkels bolwerk Hagestein. Het dorp Gasperen werd geplunderd en verwoest. Na de val van Hagestein viel de grond ten noorden van de Lek onder het Sticht.

Ook enkele edelen uit Houten waren betrokken bij deze oorlogen. Op 31 mei 1402 wordt Jan van Heemstede met 10 gewapenden opgeroepen voor de belegering van Gorinchem.

Jan van Heemstede was ook bij de aanval en verwoesting van Hagestein in 1405 betrokken. Naast de paar duizend manschappen uit de Hollandse steden, werd hij op 21 april 1405 opgeroepen. Dit keer kwam Heemstede met zo’n 18 man meevechten.

Over het meevechten van andere edelen uit Houten, Schalkwijk, ’t Waal of Oostrum (’t Goy) is niets bekend.