Arkelse oorlogen

Arkelse oorlogen

Tussen 1401 en 1412 vonden de Arkelse Oorlogen plaats. Dit gebeurde tussen Jan van Arkel V enerzijds en de graaf van Holland en de Bisschop van Het Sticht anderzijds. De veldslagen speelden vooral ten zuidwesten van de Houtense regio in de buurt van Leerdam en Gorinchem.

De manschappen voor de diverse slagen in deze oorlog werden geleverd door de edelen van de kastelen. Een oproep om soldaten te leveren heette een heervaart. Toen het Sticht betrokken raakte bij deze oorlog, waren ook enkele edelen uit Houten aanwezig. Op 31 mei 1402 wordt Jan van Heemstede met 10 gewapenden opgeroepen voor de belegering van Gorinchem.

In december 1402 wordt ter hoogte van Honswijk een bolwerk gebouwd. Dit was een soort houten huis met mogelijk een aarden wal. Het bolwerk heette Vreedborch en werd bemand door Utrechtse soldaten en huurlingen bron. Doel was de bewaking van de grens met Het Sticht, maar regelmatig was het een uitvalsbasis voor plunderingen te zuiden van de Lek.

Beleg van Hagestein

In 1405 besloot de Graaf van Holland samen met de Bisschop van Utrecht de kastelen Hagestein en Everstein belegeren. Het eerste beleg startte op 22 april en het tweede op 4 augustus.

Jan van Heemstede was ook bij de aanval en verwoesting van Hagestein in 1405 betrokken. Naast de paar duizend manschappen uit de Hollandse steden, werd hij op 21 april 1405 opgeroepen. Dit keer kwam Heemstede met zo’n 18 man meevechten.

Eerste lekbrug

Over de Lek werd een paalwerk geslagen, zodat scheepvaart niet mogelijk was. De palen werden voorzien van wilgenhorden, waardoor voetgangers en wagens de Lek konden passeren. Er was hierdoor sprake van de eerste geniebrug ooit over de Lek (bron).

Locatie Vreedboch en de bestormde kastelen tijdens de Arkelse Oorlogen.
Locatie Vreedboch en de kastelen

Het Sticht viel kasteel Everstein aan en veroverde dit bolwerk op 11 december 1405. Hagestein viel op 23 december 1405. Het dorp Gasperen werd geplunderd en verwoest (bron).

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021