Aanval op Everstein en Hagestein (1405)

Aan het begin van de zomer van 1405 wordt de eerste Lekbrug ooit gebouwd. Het is een soort geniebrug die was gemaakt door het leger van de Bisschop van Utrecht, ter ondersteuning van de belegering van de kastelen Everstein en Hagestein.

In het jaar 1401 breekt de Arkelse oorlog uit. Hoofdrolspeler was Jan V van Arkel die de onafhankelijkheid over zijn eigen gebied had uitgeroepen en daardoor in oorlog kwam met Holland. Ook met Het Sticht leeft hij in onmin. Vooral het heffen van tol op de Lek is een doorn in het oog van de Utrechters.

Langs de Lekdijk nabij het huidige Fort Honswijk is sinds december 1402 een bolwerk aanwezig (soort tijdelijk houten gebouw), dat Vreedborch heet. Doel is grensbewaking, maar de aanwezige soldaten en huurlingen houden regelmatig plundertochten ten zuiden van de Lek.

Gasperde, Hagestein en Everstein

In 1405 vallen Holland en het Sticht de kastelen Hagestein en Everstein aan, die toebehoren aan Jan van Arkel. Holland belegert kasteel Hagestein en de aangrenzende stad Gasperde en het Sticht belegert kasteel Everstein.

Aan de zuidzijde van de Lek worden bolwerken en aarden wallen gebouwd vergelijkbaar met Vreedborch, waar de soldaten zich achter verschuilen. De Hollanders komen vanuit Vianen en doen hetzelfde. De belegering zou alleen in de zomer worden onderbroken en tot kerst duren.

Geniebrug bij Vreedborch

Ter hoogte van Vreedborch slaan de Utrechters houten palen in De Lek. Het doel daarvan is de scheepvaart te stremmen. Hierdoor zou Van Arkel geen steun via het water uit het oosten kunnen krijgen. Diverse ridders (kasteelheren) uit Gelre hebben immers de kant van Van Arkel gekozen.

De palen worden voorzien van wilgenhorden, waardoor een soort geniebrug ontstaat. Deze is geschikt voor voetgangers en wagens. Aan de andere kant verrijst het bolwerk Palenborch. Hierdoor beschikt het Sticht over een goede logistieke verbinding tussen Utrecht en het belegeringskamp bij Everstein.

Ligging bolwerk Vreedborch bij Honswijk
Waar ligt wat?

Na een eerste belegering in mei en juni, begint in het najaar de aanval op de kastelen echt. Er zijn over en weer beschietingen en bestormingen. De kastelen en stad vallen in december. Eerst Everstein en nadat door de invallende winter de grachten zijn bevroren ook kasteel Hagestein met de stad Gasperde. Als beloning valt het gerecht Hagestein weer onder Het Sticht.

In januari 1406 wordt de ‘geniebrug’ over de Lek opgeruimd. Daarbij worden de Utrechters geholpen door de hoge waterstand van De Lek. In de zomer van 1406 worden de veerdiensten bij Honswijk en het Oudslijkerveer bij ’t Waal hervat.

Belegering van kasteel Hagestein
18e eeuwse prent van Simon Fokke over het beleg van kasteel Hagestein (Rijksmuseum)

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021