Oudwulverbroekstroomrug

De Oudwulverbroek stroomrug ligt tussen de Achterdijk in Bunnik en de wijk Lunetten in Utrecht. Het gebied bestaat uit enkele afgesneden en drooggevallen rivierarmen van de Rijn en had dus net zo goed Kromme Rijnstroomrug kunnen heten. De Oudwulverbroekstroomrug is de plek waar de Romeinen het fort Fectio bouwden. Het gebied staat bekend als de Houtense vlakte.

Rond het jaar 1000 voor Christus kwam stroomrug tot ontwikkeling, toen de Rijn door dit gebied stroomde. Daarbij werden ook de restgeulen van de Houtense stroomrug doorsneden.

De Rijn

De meest zuidelijke rivierarm liep door het huidige bos Nieuw Wulven en is aan het begin van deze eeuw opnieuw uitgegraven en zichtbaar gemaakt in het landschap. De latere noordelijke rivierarm liep vanaf Vechten naar Fort bij Vechten, om vervolgens in een scherpe bocht ten oosten van Lunetten te stromen. Langs deze arm is het Romeinse fort Fectio gebouwd. De rivier was op zijn hoogtepunt 100 meter breed en zeven meter diep bron.

Rond het begin van de jaartelling was het landschap op de Oudwulverbroekstroomrug een gesloten bos met een rivier. De Els was de dominante boomsoort bron.

Overstroming

Rond het jaar 41 trad er een grote overstroming van de rivier op. Rond 70 a 80 na Christus gebeurde dit weer. Het gevolg was dat de Rijn zijn stroom verlegde. Pas ter hoogte van het huidige Oudwijk pakte de Rijn zijn oude route weer op.

De restgeul langs Fectio is nog tot zeker 250 na Christus watervoerend geweest. Halverwege de derde eeuw was het landschap kaal (Bron UvA). In de 11e, 12e en 13e eeuw werd de restgeul weer watervoerend. Deze was toen 25 meter breed.

Tip: Een boek dat goed inzicht geeft in het landschap van deze tijd is de Atlas van het Holoceen. Bekijk op bol.com.

Deze pagina is gewijzigd op 28 november 2021