Schalkwijk en Houten onder water

      Geen reacties op Schalkwijk en Houten onder water

Op 12 mei 1940 wordt vanaf Fort Honswijk Schalkwijk en Tull en ‘t Waal onder water gezet. Ook delen van Houten komen onder water te staan. De bevolking wordt geëvacueerd. De inwoners van de lagere delen vertrekken op 13 mei. Ze gaan naar Vreeswijk en vandaar per schip richting Rotterdam. De inwoners van de hogere  delen vertrekken op 14 mei en gaan naar Utrecht. Ook het vee moet weg.

Het zijn de meest chaotische dagen van de vorige eeuw. Vooral omdat de vluchtelingen in de boot op de Lek en in de trein richting Zuid-Holland worden beschoten. Na de overgave van Nederland keert de bevolking terug. Sommige boeren hebben nog weken naar hun vee lopen zoeken. Van een Schalkwijkse veehouder is bekend dat hij zijn laatste koeien terugvond op een sportveld in Den Haag.

Het boek de Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk telt 144 pagina’s en toont veel nieuwe informatie over de Tweede Wereldoorlog. Het kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel bij The Read Shop (Oude Dorp en Castellum), De Kler en Primera op Het Rond en bij De Spar in Schalkwijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + een =