Twee slachtoffers bombardement Houten volgende dag gevonden

November, donker, nat en regenachtig, maar wist u dat deze novembermaand in 1944 Houten werd gebombardeerd? Vijf inwoners kwamen om het leven en 25 raakten gewond. Twee van de vijf doden werden pas de volgende dag tussen het puin gevonden.

Gemeenteambtenaar Broekman hield een dagboek bij, waarin hij het bombardement beschreef. Deze tekst is gepubliceerd in het nieuwe boek ‘De Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk’ dat vorige maand is uitgekomen.

Broekman schrijft gedetailleerd over de onzekerheid die ‘s middags heerste: ,,In de loop der middag bleek dat nog 2 mensen vermist waren en wel een jongetje van 9 jaar, dat op de Herenweg woonde naast de afgebrande wagenmakerij en een meisje van 19 jaar, dat tijdelijk bij de Duitsers als werkmeisje werkzaam was.

Waar ook gezocht werd, nergens waren deze twee te vinden, zodat het ergste werd gevreesd. Eerst in den loop van woensdagmorgen werden de slachtoffers onder de puinhoop van de ijssalon gevonden.

Het boek de Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk telt 144 pagina’s en toont veel nieuwe informatie over de Tweede Wereldoorlog. Het kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel bij The Read Shop (Oude Dorp en Castellum), De Kler en Primera op Het Rond en bij De Spar in Schalkwijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =