Meer informatie bekend over verzet Tweede Wereldoorlog

Wist je dat de verzetsgroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf september 1944 werkten onder de naam Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten of te wel de NBS. Behoorlijk verwarrend dus met de NSB die in deze periode ook actief was.

Ook in Houten en Schalkwijk/Tull en ‘t Waal waren verzetsgroepen van de Binnenlandse Strijdkrachten actief. Er werden overvallen gepleegd op de distributiekantoren en aanslagen gepleegd op de spoorlijn. Bevolkingsregisters en woningregisters werden ontvreemd, zodat de opsporing van personen werd bemoeilijkt. In Schalkwijk heeft het verzet zich ook bezig gehouden en de afvoer van piloten. Deze vliegeniers werden door verschillende verzetsgroeperingen naar Schalkwijk gebracht. Hier kregen ze onderdak en later werden ze door het Schalkwijkse verzet vervoerd naar Schoonhoven, waar de Lek werd overgestoken.

In het boek De Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk wordt uitgebreid ingegaan op het verzet in onze gemeente. Er is niets opgeschreven over het verzet en na de bevrijding werd er ook niet over gesproken. Toch is in het boek veel informatie verzameld. Het boek telt 144 pagina’s en kost € 24,95. Het is verkrijgbaar in de boekhandel bij The Read Shop (Oude Dorp en Castellum), De Kler en Primera op Het Rond en bij De Spar in Schalkwijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vijf =