De burgemeesters tijdens WOII

      Geen reacties op De burgemeesters tijdens WOII

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er drie burgemeesters. Schalkwijk en Tull en ‘t Waal hadden burgemeester Ten Holder, Houten had burgemeester Los en in beide gemeenten nam Burgemeester Bosschaart het in 1943 over.

Maar geloof het of niet, de inwoners van Houten waren blij met de NSB-burgemeester. De eigenlijke burgemeester Los deed braaf wat hem gevraagd werd. Hierdoor kwamen sommige inwoners in moeilijkheden, waaronder dokter van Dop. Na de oorlog kreeg burgemeester Los een ernstige schriftelijke berisping en eervol ontslag.

NSB-burgemeester Bosschaart kreeg begin 1944 door dat de Duitsers op de verkeerde weg waren. Hij bleef aan om zo nog wat voor de bevolking te kunnen doen, stelde hij. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij veroordeeld tot een aantal jaren gevangenis. Ambtenaren en leden van het verzet hebben toen nog geprobeerd zijn straf te verlichten.

Het boek de Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk telt 144 pagina’s en toont veel nieuwe informatie over de Tweede Wereldoorlog. Het kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel bij The Read Shop (Oude Dorp en Castellum), De Kler en Primera op Het Rond en bij De Spar in Schalkwijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − vijftien =