De Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk

Donderdag 15 oktober is het boek De Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk verschenen. Het boek is het meest complete dat is verschenen over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Houten.

Het boek is op een goed moment uitgekomen. Steeds meer archieven gaan open en via internet is er ook sneller informatie te vinden. Aan de andere kant zijn er steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog in de huidige gemeente Houten hebben meegemaakt, het nog kunnen herinneren en het kunnen navertellen.

Het boek verbetert een eerdere historische dwaling. In de Schalkwijkse geschiedschrijving was het beeld neergezet dat vertrokken onderduikers de locatie van Hulshof op het Neereind hadden verraden. Deze ‘feiten’ waren jarenlang gangbaar. In 2014 werd dit na onderzoek door Peter Hein in het boek De Onderduikers rechtgezet.

Maar het boek over Houten 1940-1945 dat in 2005 door de gemeente Houten was uitgebracht, bevatte nog wel deze misvatting. Toen enkele jaren terug burgemeester De Jonge op bezoek was bij dhr Baas in Schalkwijk, kwam dit voorval ter sprake. De burgemeester vroeg daarop aan de stadshistoricus Otto Wttewaall een nieuw boek over de Tweede Wereldoorlog te maken. Burgemeester Isabella zei afgelopen donderdag tijdens de presentatie van dit boek, dat hij het fijn vond dat deze situatie was rechtgezet. Hij prees de auteur voor zijn bronnenselectie. Overigens is deze correctie in het boek beschreven door Ceciel Huitema, die ook de rest van het hoofdstuk over de Jodenvervolging voor haar rekening nam.

Veel nieuwe informatie

Het boek bevat veel nieuwe informatie. Gedetailleerd zijn de gevechten beschreven die plaatsvonden op 14 mei 1940 langs de Lekdijk bij Steenwaard en in het westen van ’t Goy. Deze informatie is beschikbaar gekomen, doordat enkele jaren terug de archieven zijn geopend. Ook reisde Wttewaall naar Zuidoost-Groningen, waar een zoon van een Houtense gemeenteambtenaar informatie had over de laatste oorlogsjaren. De zusters van het Canisiusklooster in Schalkwijk bleken ook een dagboek te hebben bijgehouden, dat door Peter den Hartog werd ontdekt.

De rol van de burgemeesters Los en die van burgemeester Bosschaart is ook een stuk duidelijker geworden. Burgemeester Los was nogal formeel en koos eerder voor zijn eigen functie dan voor de bevolking. Na de oorlog is hij ‘ernstig berispt’. De NSB-burgemeester Bosschaart kreeg tijdens zijn ambt minder sympathie voor de NSB en de Duitse bezetter. Dankzij hem kwam de bevolking van in elk geval Houten redelijk door de moeilijkste oorlogsjaren heen. Toen na de Tweede Wereldoorlog Bosschaart werd veroordeeld voor zijn lidmaatschap van de NSB, werd door oud-verzetsstrijders en ambtenaren actie ondernomen om hem eerder vrij te krijgen.

Het boek gaat in op o.a. de meidagen van 1940, de eerste oorlogsjaren, de Jodenvervolging, het verzet, de burgemeesters, de bombardementen, het neergestorte vliegtuig in ’t Goy, de hongerwinter en de bevrijding. Het is prachtig vormgegeven. De foto op de voorpagina toont Houten na de bevrijding met op de achtergrond De Roskam. Op de achterzijde zijn foto’s aangebracht die ook anders voelen dan het boek, waardoor het lijkt dat de foto’s origineel erop geplat zijn.

Bestellen

Het boek de Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk telt 144 pagina’s en kost € 24,95. Het is verkrijgbaar in de boekhandel bij The Read Shop (Oude Dorp en Castellum), De Kler en Primera op Het Rond en bij De Spar in Schalkwijk. Leden van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek krijgen € 4,95 korting bij bestelling op de website.

De Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk
De ramen van de Roskam zijn dichtgetimmerd met hout,
omdat deze waren gesneuveld tijdens het bombardement 6 maanden eerder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × een =