Het Stichtse Landsiraad, boek over kasteel Heemstede

Op 23 januari 2020 is er een nieuw boek verschenen over kasteel Heemstede in Houten. Het boek is geschreven door Anthony Lisman en Leo Wevers. Het is de tweede keer dat Lisman een boek over Heemstede maakt.

Lisman is sinds 2016 een van de eigenaren van Kasteel Heemstede en heeft veel liefde voor het gebouw.  Het nieuwe boek heet Het Stichtse Landsiraad en beslaat 224 bladzijden.

Het Stichtse Landsiraad.

Het boek gaat in op de eigenaren van het gebouw zoals Van Winssen, Van Veldhuijzen, Turck, Gillot, Mosch, Van den Berch van Heemstede tot aan Woningbouw Centraal Nederland aan toe.

Ook worden de tuinen, kasteel en interieur besproken en staat het boek vol met afbeeldingen en interessante toevoegingen.

Ook de brand van 10 januari 1987 wordt behandeld. Hoewel er nooit bewijs is gevonden, is voor bijna iedereen in Houten duidelijk dat Kasteel Heemstede in brand is gestoken. Ook de auteurs van dit boek zeggen dat brandstichting niet mag worden uitgesloten. Het huis was onbewoonbaar en afgesloten van verwarming en elektriciteit.

De auteurs van het Stichtse Landsiraad zijn al tientallen jaren intensief betrokken bij Kasteel Heemstede. Ze beschrijven de moeizame periode na de brand, waarbij Lisman een grote rol heeft gespeeld om het kasteel te behouden. Uiteindelijk volgde de restauratie in 2000. Inmiddels heeft het huis na vele inspanningen zijn trotse allure teruggekregen en wordt eraan gewerkt de tuinaanleg in oude luister te herstellen, zoals dat omstreeks veertig jaar geleden bij Het Loo is gebeurd

Het boek bevat veel afbeeldingen en is beslist niet saai te noemen. Het leest vlot en is goed onderbouwd. De liefde voor het gebouw bij de auteurs straalt er aan alle kanten uit. Het is een modern boek dat eigenlijk bij iedereen in de boekenkast hoort te staan die iets met de geschiedenis van Houten heeft.

Het boek kost € 24,95 en is te bestellen op Bol.com. Aanrader!!

Meer artikelen over Heemstede

1 thought on “Het Stichtse Landsiraad, boek over kasteel Heemstede

  1. mw. A. van Zijll

    Waarom het woord ‘landsiraad’ en niet ‘landsieraad’ in de titel van dit boek?
    Ik kan nergens vinden dat dit een oude schrijfwijze is.
    Daarom lijkt het me een taalfout.
    mw. A. van Zijll, Houten.

Geef een reactie