Monumentendag 2019 Houten

      Geen reacties op Monumentendag 2019 Houten

Openstellingen monumenten in Houten op Open Monumentendag, zaterdag 14 en zondag 15 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Het Oude Goyse Dorp, Wickenburghseweg en Groenedijkje

  • In ’t Goy kunt u het terrein bezoeken waar het kasteel van de Graven van Goye heeft gestaan. U wordt daar ontvangen door de eigenaren die u vertellen over de plannen voor het kasteelterrein.
  •  Het oude Rechthuis van ’t Goy is beide dagen van binnen te bekijken en op zaterdagmiddag is het oude schooltje te bezichtigen.
  • Op zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur mag u binnen kijken in het Stenen Kamertje aan het Groenedijkje.
  • U kunt ook een kijkje nemen achter het woonhuis Wickenburghseweg 94 waar in 1970 een Middeleeuwse steenoven is opgegraven. Er zijn foto’s en tekeningen van de opgraving te zien.
  • Bij de oude smederij is een terrasje waar u iets te drinken kunt krijgen. Ook zijn hier enkele bewoners van het dorp die u vertellen over hoe het vroeger was en nu is om te wonen in ‘t Goy. Verspreid in het dorp staan historische foto’s en prenten opgesteld die laten zien hoe het dorp er vroeger heeft uitgezien.

Rechthuis Wulven (restaurant Kees) en kasteelterrein Wulven, Koedijk 1

Het Rechthuis, een voormalige boerderij bij kasteel Wulven, is van binnen te bezichtigen. Er zijn foto’s en tekeningen van de boerderij vroeger te zien en rondom het kasteelterrein staan afbeeldingen van het kasteel opgesteld.

Fort Honswijk, Lekdijk 58, van 10.00 tot 16.00 uur

Onder leiding van gidsen van de Stichting Honswijk-Everdingen kan op elk heel uur worden meegedaan met een rondleiding door de historische gebouwen. De eerste rondleiding begint om 10.00 uur en de laatste om 15.00 uur. Tussen de rondleidingen door vinden op beide dagen demonstraties plaats van het afschieten van kanonnen. Er is een buitenexpositie van prachtige (lucht)foto’s van diverse verdedigingswerken van de Stelling Honswijk. Aan deze expositie is een kinderspeurtocht gekoppeld, waarmee prijsjes te verdienen zijn. Voor de inwendige mens is er op beide dagen een cateraar aanwezig. Ook zijn er kraampjes van onder meer Tuin Brassica met biologisch voedsel van het Eiland van Schalkwijk en de biologische kaasboerderij Miltenburg.

Alleen open op zaterdag 14 september van 13.00 tot 17.00 uur:

De toren van de N.H.-kerk van Houten, Lobbendijk 1

U kunt de toren beklimmen om van het uitzicht te genieten. In de hal van de toren is een informatie tafel ingericht over Open Monumentenweekend en er zijn boeken te koop over de geschiedenis van Houten. De toren kan beklommen worden met groepen van max. 15 personen. Kinderen onder de 15 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.

Landgoed Wickenburgh/ Wickenburgh-oost, Wickenburghseweg 15-19

Op Landgoed Wickenburgh is de benedenverdieping opengesteld en de tuin bij het huis. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven waarbij aan de hand van archeologische vondsten en stukken uit het huisarchief de geschiedenis van het landgoed wordt verteld. Er is koffie/thee/fris verkrijgbaar. Op Landgoed Wickenburgh-oost is eveneens de benedenverdieping open (antiekzaak) en kunt u de portretten zien van de familie Wttewaall die al sinds 1741 op dit landgoed woont.

Alleen open op zondag 15 september van 13.00 tot 17.00 uur:

Kasteel Heemstede, Heemsteedseweg 26

Dit monumentale kasteel is deels van binnen te bezichtigen. In het kasteel en door de tuin worden rondleidingen gegeven. Er bestaat een beperkte mogelijkheid om met de lift tot   boven in het kasteel te komen om van daaruit het mooie uitzicht op de tuin en omgeving te ervaren.

Extra

Fort bij ’t Hemeltje blijkt ook zaterdag de 14e te bezoeken. Hier is er meer over te lezen.

Geef een reactie