De periode Westra

      Geen reacties op De periode Westra

Onderstaande advertentie staat deze week in het Houtens Nieuws. Het betreft het overlijden van waarnemend burgemeester Jan Westra, die op 12 september 2019 in zijn woonplaats Breda is overleden.

Westra was burgemeester van Houten na het vertrek van burgemeester De Jonge (1 november 2000) en de komst van burgemeester Lamers (1 juli 2001). In eerste instantie was Westra parttime burgemeester, want in 2000 was hij tegelijkertijd nog burgemeester van Vleuten-De Meern. Daar lag vlak voor de annexatie door Utrecht nog werk voor hem.

In de korte tijd dat Westra burgemeester was in Houten, was hij van grote betekenis. Bij zijn aantreden in Houten waren de verhoudingen tussen diverse raadsleden in het Houtens gemeentebestuur verstoord. Een van zijn uitdagingen was om dit te herstellen. Westra plaatste rozen in de raadszaal en probeerde zo snel mogelijk verzoening te krijgen.

Val college

Maar rozen waren niet genoeg. Eerst viel het college van Houten. Dat gebeurde in februari 2001. De financiële boekhouding van Houten was niet in orde en van te voren was duidelijk dat er een wethouder weg moest (bron). Ook enkele topambtenaren namen ontslag. Voor Westra was de Houtense politiek een korte maar bijzondere ervaring in zijn lange aanwezigheid in het openbaar bestuur. 

Opening spoorlijn

Westra maakte ook de opening van de tram mee die jarenlang tussen Houten en Castellum reed.
Op 4 januari 2001 was de openingsrit samen met staatssecretaris Netelenbos. Op onderstaande foto is Westra rechts onder de stationsklok te zien. De tram bracht het gezelschap naar een spiegeltent bij de Loerickerstee waar het gemeentelijk nieuwjaarsfeest werd gevierd.

Westra (uiterst rechts) bij de openingsrit van de tram tussen Houten en Castellum in 2001

Westra wist uiteindelijk de politieke geest in Houten weer in de fles te krijgen, zodat burgemeester Lamers een goede start kon maken.

Geef een reactie