Verslag informatieavond Stichting Houtense Hodoniemen

      Reacties uitgeschakeld voor Verslag informatieavond Stichting Houtense Hodoniemen

Dinsdag 17 september 2019 organiseerde de Stichting Houtense Hodoniemen een informatieavond in het Oude Station voor donateurs. Wat is dit voor een stichting, wat zijn de doelstellingen en wat werd er deze avond besproken?

De Stichting Houtense Hodoniemen (SHH) is opgericht op 28 juni 2018 en onderzoekt de hodoniemen (straatnamen) van de gemeente Houten. In totaal telt Houten er momenteel 775, maar een deel van de straatnamen is alweer verdwenen. Maar met deze oude straatnamen houdt de stichting zich ook bezig. Wie kent nog het Eierdijkje, de Wereldschraag of de Kattestaart? Door educatie en voorlichting te geven aan de bevolking wil de stichting het verborgen verleden van Houten zichtbaar maken.

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Sander van Scherpenzeel (voorzitter), Gert-Jan van Scherpenzeel (penningmeester) en André Botermans (secretaris). Sander is degene die het onderzoek doet. Daarvoor bezoekt hij vele archieven in het land. In totaal zijn er 5000 dossiers onderzocht.

Het onderzoek beperkt zich al lang niet meer tot alleen de straatnamen. Ook de adellijke families (grondbezitters, boerderijen en onroerend goed) worden door SHH in beeld gebracht. Immers lange tijd waren alle wegen particulier bezit en moest dit ook door particulieren worden onderhouden. De werkelijke eigenaren lieten dit over aan hun pachters. SHH beschikt daarom ook over steeds meer informatie betreffende de adellijke geslachten.

Terugblik

Dinsdagavond blikte Sander van Scherpenzeel terug op de activiteiten van de stichting in het afgelopen jaar. Daarbij vertelde hij dat de stichting in 2020 terugkeert naar de basis: het onderzoek naar de straatnamen. Ook zijn er diverse opdrachten voor de stichting in aankomst.

In zijn presentatie liet hij op interactieve wijze zien waar oude kadastergrenzen lopen. Hoe een oude historische weg werd verlegd door bijvoorbeeld de komst van Fort bij Vechten of een van de vier Lunetten. En deze kennis van kadastergrenzen is maar één onderdeel van wat Sander onderzoekt. Over een weg en de wegverlengingen en wat er precies mee gebeurde is veel te vertellen. Juist daarom is hij de ideale vraagbaak voor instanties die snel iets over een bepaald gebied of een weg willen weten.

De aanwezigen werden vervolgens getrakteerd door Joop van Herwijnen, adviseur van de stichting, met een kort verhaal over de actuele tentoonstelling: de archeologie van Houten-Castellum. De aanwezigen konden daarna in de vitrines kijken waar de vondsten uit Castellum waren te zien.

Wilt u ook de Stichting Houtense Hodoniemen steunen, bezoek dan de website van de stichting of maak een donatie over op rekeningnummer: NL92 TRIO 0379 3066 97 t.n.v. Stichting Houtense Hodoniemen.