Boerderijendatabase van Houten

In de huidige gemeente Houten staan veel boerderijen en hebben er ook veel gestaan. Naast de versterkte boerderijen die een gracht en poort hadden, kennen we ook modernere boerderijen uit de 19e en 20e eeuw. Deze huizen zijn gebouwd als langhuisboerderij, dwarshuis en soms als krukhuis.

Op oudhouten zijn we begonnen met een database met informatie over de boerderijen. Deze bevat nu 152 bestaande boerderijen (langhuis, dwarshuis, krukhuis), 18 verdwenen boerderijen en zo’n 19 versterkte boerderijen.

Met name over de verdwenen boerderijen is sprake van een hiaat. Wie kent er nog meer verdwenen boerderijen?  Stuur een mail naar info@oudhouten.nl. Datzelfde geldt voor aanvullingen van de bestaande boerderijen of versterkte boerderijen. Overigens is er een soort langzame overgang van versterkte boerderij naar woontoren/kasteel en buitenhuis.

En ja.. die twee boerderijen in Maarschalkerweerd en langs de Marsdijk zijn ook opgenomen. Immers ooit was dit gemeente Houten.

Ga hier naar de kaart

1 gedachte over “Boerderijendatabase van Houten

  1. Harry Heiligenberg

    Met heel veel plezier zitten kijken.Bij heel veel boerderijen tussen 1964 en 1998 op het erf geweest

Geef een reactie