Vuurwapens bij de bevolking

In de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw was de aanwezigheid van vuurwapens onder de bevolking gebruikelijk. Maar zo af en toe ging het wel eens verkeerd. De krant van vroeger geeft ons inzicht in gebeurtenissen die met vuurwapens te maken hebben.

De meeste wapens werden gebruikt voor de jacht. Boeren gebruikten soms hun jachtgeweer om inbrekers schrik aan te jagen. Daarnaast hadden de mannen van de Houtense burgerwacht (1918-1940) een geweer.

De burgerwacht was in 1918 gevormd om op te treden tegen ‘revolutionaire woelingen’. De Nederlandse autoriteiten waren geschrokken van de Russische Revolutie en de opstanden in Duitsland en Oostenrijk. De burgerwacht oefenden in het hanteren van wapens.

Vier poserende mannen van de Houtense burgerwacht in 1932. (Collectie RAZU)

Een overzicht uit krant van incidenten met een vuurwapen.

Tull en ’t Waal
In 1835 gaat mevrouw de Bruijn in Tull en ’t Waal op bezoek bij vrienden. Ze neemt haar twee kinderen mee. De kinderen spelen in de bakkerij die in het huis is gevestigd. Daar staat in een hoek een geladen geweer opgesteld. Een kind loopt tegen het geweer aan, die valt op een emmer en gaat af. Een kind van bijna 10 jaar wordt in het hoofd getroffen en overlijdt.

Schalkwijk
In 1850 vindt in Schalkwijk een huwelijkspartij plaats. Een 17-jarige jongen pakt in de feestvreugde een geweer en schiet daarmee op zijn vrienden. Het geweer blijkt te zijn geladen en een van de omstanders komt te overlijden.

Houten
Op 1 januari 1914 schiet de Houtense bakker op de wagenmaker. De bakker mocht een wapen dragen, zodat hij zich kon verdedigen voor als hij onderweg was met geld. Kennelijk was dit een legale reden om een wapen bij je te hebben.

In 1921 wordt er ingebroken bij een Houtense boer. De dieven waren uit op zijn konijnen. De boer weet de diefstal te voorkomen door een schot hagel te lossen. De dieven slaan op de vlucht.

In 1934 komt een adellijk persoon uit Houten voor de rechter die op zijn terrein met een geweer een hond heeft doodgeschoten. De hond was van de buren. De zaak komt tot de Hoge Raad die hem ongelijk geeft. Hij had de hond wel mogen doodschieten als deze op het erf had gelopen. Maar nu het in een bos op zijn terrein was gebeurd, is de man in overtreding.

Politie

Veldwachters waren uitgerust met een revolver. Dit is een pistool, maar dan met een draaiende trommel waarin patronen zitten. Zo af en toe gebruikten de veldwachters hun revolver om hun woorden kracht bij te zetten. Zo trekken in 1933 veldwachters hun vuurwapen om fietsers tot stilstand te krijgen.

In 1848 wordt in Jutphaas een dolle hond neergeschoten door de politie. Deze hond was afkomstig uit Houten en vormde een gevaar voor de bevolking. Verdere berichten over vuurwapengeweld door veldwachters treffen we niet aan in de kranten.

Geef een reactie