Houten-Oost: derde groeifase

      Geen reacties op Houten-Oost: derde groeifase

Op 30 mei 1978 besloot de Tweede Kamer dat Houten per 1 januari 1979 een groeigemeente zou worden. De groeitaak was 6000 woningen bouwen tot 1989 en 6000 woningen bouwen voor de periode daarna. Op 7 november 1978 werd de eerste paal geslagen in het bouwplan De Weerwolf (Hoeven/Gaarden). Dat is nu 40 jaar geleden.

De Houtense gemeenteraad kon zich alleen vinden in de eerste 6000 woningen en legde de tweede 6000 woningen (zowel in 1981 als in 1982) naast zich neer.

Het project Weerwolf was een oefenwijk voor de stedenbouwkundigen. Robert Derks was de ontwerper van Houten. Begin deze maand verscheen een interview met Robert in het Houtens Nieuws en vandaag een reportage bij RTV Utrecht.

Houten ontduikt de tweede groeitaak 

In 1986 kwam de gemeenteraad met het voorstel om boven de 6000 woningen, nog eens 3000 woningen te bouwen. De bedoeling was om onder een tweede bouwtaak uit te komen. 2000 woningen waren extra voor de groeitaak, 1000 woningen waren voor de eigen bevolking. De groeitaak werd verlengd naar 1992.

Maar die tweede groeitaak kwam er toch. Toen dit duidelijk werd voerden de politici strijd waar moest worden gebouwd. Er werd een partij opgericht die bouwen in Schalkwijk propagandeerde en wethouder Jonkers verliet het CDA.

Maar de plannen van Robert Derks uit de jaren 70, worden uiteindelijk werkelijkheid en momenteel wonen 20.000 inwoners in dit gebied.

Derde groeifase

Anno najaar 2018 maakt het Houtens college bekend dat er de komende jaren flink gebouwd gaat worden in Houten. 4000 woningen, dus dit worden er zeker 6000. De politiek denkt nog invloed te hebben waar de derde uitbreiding van Houten moet plaatsvinden.

Robert Derks
Schets van Robert Derks over de 3e bouwtaak

Maar zowel in het Houten Nieuws als bij RTV Utrecht maakt Derks bekend dat hij de plannen voor de derde fase al rond 2005 heeft gemaakt voor Houten-Oost. Discussie de komende tijd in de gemeenteraad is allemaal voor de bühne. Net als in de jaren 90. Houten gaat bouwen tussen de Rietdijk en de Kruisweg. Hieronder de reportage van RTV Utrecht voor het geval dat u geen Facebook heeft, waar dit massaal vandaag was te zien.


Wanneer u de ontwerpvisie van Houten wilt nalezen, met de plannen die Derks heeft gemaakt, kunt u die nalezen in zijn boek ‘Het Groen Omarmd’ uit 2005.

Meer artikelen over Houten in de periode 1940-heden

Geef een reactie