Burgemeester de Jong vertrekt

      Geen reacties op Burgemeester de Jong vertrekt

Vandaag heeft burgemeester W. de Jong aangekondigd per medio 2019 te vertrekken. Daarmee is hij de kortst zittende burgemeester van de nieuwe gemeente Houten die in 1962 is opgericht. De waarnemende burgemeesters en wethouders daarbij niet meegenomen.

Burgemeester De Jong

Wanneer we verder terugkijken in de tijd is er slechts een enkele burgemeester te vinden die er nog korter zat. Dat is bijvoorbeeld burgemeester Groeneveldt (Schalkwijk en Tull en ’t Waal, 1855 – 1860). Groeneveldt en De Jong draaiden al een tijdje in het gemeentebestuur mee, voordat ze burgemeester werden.

Schout en notaris

Burgemeesters kennen we sinds 1825. Daarvoor heette de functie schout. Dat was rond 1812 doorgaans een invloedrijke boer. Door de invoering van de burgerlijke stand werd schout steeds meer een administratief beroep en al snel was schout een bijbaan van een notaris. Vanaf 1825 is een burgemeester wel een eerste burger zoals wij nu ook kennen. Behalve dan in de gemeente Schonauwen.

Vanaf 1850 hebben de gemeenten Schalkwijk en Tull en ’t Waal dezelfde burgemeester. Dit is Aloysius Jordanus Everistus Hooft van Huysduynen. Met hem is het niet goed afgelopen. Deze man had 13 kinderen, waarvan er 10 jong stierven. Na zijn ambt raakt hij financieel aan de grond en verlaat hij zijn echtgenote. Enkele jaren later blijkt hij in Le Havre op 51-jarige leeftijd te zijn overleden.

Langstzittende burgemeesters

Het is de Houtense burgemeester S. van Raven die vervolgens gedurende 4 jaar het burgemeesterschap waarneemt in Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Hij behoort tot de vijf burgervaders die het langst op hun post blijven. Dit zijn:

NaamDuurPeriodeGemeente(n)
J. Waller48 jaar(1877 – 1925)Houten
J. Kleinschmit38 jaar(1885 – 1923)Schalkwijk en Tull en
‘t Waal
S. van Raven37 jaar(1840 – 1877)Houten, Schalkwijk
en Tull en ’t Waal
J. van den Boogaard25 jaar(1860 – 1885)Schalkwijk en Tull en
‘t Waal
W. Lagerwey23 jaar (1827 – 1850)Tull en ’t Waal

Vanaf 1864 worden de waterschappen geprofessionaliseerd en het gemeentelijk wegennet geleidelijk overgedragen naar de waterschappen. Deze vormden een soort afdeling openbare werken, waarbij de burgemeesters deelnamen in het waterschap. Soms als voorzitter, secretaris, penningmeester of heemraad. De honkvaste burgemeesters in die tijd gaven hun hele leven aan de gemeente.

Burgemeester voor drie dorpen

De kortst zittende burgemeester is de in 1943 aangestelde A. Bosschaart. Hij is burgemeester van Houten, Schalkwijk en Tull en ’t Waal en was lid van de NSB. Bosschaart hield het 1,5 jaar vol en is met de bevrijding vertrokken en uiteindelijk in Culemborg in 1992 gestorven.

Het door de Duitsers ingevoerde idee van één burgemeester voor de drie gemeenten Houten, Schalkwijk en Tull en ’t Waal wordt in 1946 overgenomen en burgemeester Haefkens is de eerste burgemeester van deze drie gemeenten. In 1962 fuseren Schalkwijk, Houten en Tull en ’t Waal in een nieuwe gemeente Houten.

De burgemeesters die dan aantreden houden het gemiddeld 9,8 jaar vol. Door burgemeester de Jong wordt dit gemiddelde nu omlaag gebracht naar 9,2 jaar.

Overzicht van de burgemeesters in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Schonauwen en Oud Wulven

Geef een reactie