De Lekbrug, een unieke prestatie

      Geen reacties op De Lekbrug, een unieke prestatie

Op 1 november 1868 wordt de spoorlijn door Houten geopend. Vanaf dat moment rijden er treinen tussen het station Utrecht Staatsspoor en station Waardenburg. Om in ’t Hertogenbosch te komen, moest de reis vanaf Waardenburg worden vervolgd met de diligence van Van Gend & Loos. De Waalbrug en de Maasbrug waren nog niet gereed.

De treinen op 1 november 1868 zijn niet de eerste treinen die over de nieuwe spoorlijn rijden. Al eind mei 1868 reden er testtreinen van Utrecht naar de Lekbrug. Daarbij was het uiteraard interessant om te zien of de brug het hield, maar ook of de berekeningen klopten. Er was namelijk gebruik gemaakt van een nieuw materiaalsoort: staal.

Unieke brug

De Lekbrug was een unieke brug en had de grootste overspanning van Europa. In een fabriek in Duisburg was zelfs een speciale fabriekshal voor de brug gebouwd. Er worden 2,5 miljoen gaten geboord (met de handboor) en 800.000 bouten zijn er nodig om de boel bij elkaar te houden.

18 oktober 1866 – Spoorbrug Culemborg (Het Utrechts Archief)

Tijdens de bouw kwamen honderden mensen per dag kijken naar het indrukwekkende bouwwerk. Ook kwamen er fotografen op af. In het Utrechts Archief vinden we een foto terug van 18 oktober 1866. Dit is de oudste foto uit onze omgeving. Op de achtergrond is de oever van Tull en ’t Waal te zien.

Op 11 augustus 1868 wordt de brug tussen de gemeenten Tull en ’t Waal en Culemborg geopend door Koning Willem III en zijn vrouw. De ingenieurs krijgen door de Lekbrug veel vertrouwen en ontwerpen de Moerdijkbrug.

In de nieuwste uitgave van het blad ‘Het Kromme Rijngebied’ is een artikel van 27 pagina’s verschenen dat ingaat in de 150 jaar geschiedenis van lijn H tussen Utrecht en Culemborg.

De ruim 500 leden van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek hebben deze ontvangen. Ook niet-leden kunnen een exemplaar bemachtigen. Dat kan door:
– Bestelling op de website van Tussen Rijn en Lek. Kosten € 7,50 + verzendkosten
– Afhalen op de Ruitercamp in Houten, ter betaling van € 7,50.  Stuur hiervoor een mail naar info@oudhouten.nl

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.

Geef een reactie