Politiek in Houten

      Geen reacties op Politiek in Houten
Verkiezingsuitslag Houten 1961

Op 1 januari 1962 fuseren de gemeenten Houten, Schalkwijk en Tull en ‘Waal in de nieuwe gemeente Houten. Deze gemeente wordt in die tijd ook omschreven als de gemeente ‘groot Houten’. Op voorhand worden in de drie gemeenten op 15 november 1961 een herindelingsverkiezing gehouden.

In de jaren 70 gaan de katholieken samenwerken met de protestanten. Dit kan omdat landelijk wordt gewerkt aan de oprichting van het CDA. De wethouders Van Rooijen en Jonkers bouwen aan de uitbreiding van Houten. De oppositie bestaat uit een minderheid die de naam progressieve samenwerking draagt. Hierin zitten vertegenwoordigers van de PvdA, PPR en PSP.

Tweede bouwtaak

Met de groei van Houten verdwijnt de monopolie van het CDA. De nieuwe bevolking uit de stad, stemt niet automatisch hetzelfde als de dorpelingen. Wethouder Gijs Jonkers is hier altijd bang voor geweest, maar het is Jonkers zelf die in 1993 zijn eigen CDA verlaat. Hij stapt over naar de nieuwe partij Houtens Belang, omdat hij voorstander is van een tweede bouwtaak in Schalkwijk.

Aan het eind van de eeuw is de sfeer in de Houtense gemeenteraad verziekt. Er zijn spanningen en de burgemeester stapt in 2000 op. Enkele maanden later valt het Houtens college. De financiële administratie is een chaos en dit kost de wethouder en een aantal ambtenaren hun functie. Onder leiding van burgemeester Lamers wordt het bestuur in Houten herbouwd.

Een overzicht van de gemeenteraad tussen 1962 en heden vindt u hier. Wie aanvullende informatie heeft wordt uitgenodigd dit te sturen naar info@oudhouten.nl.

De gemeenteraad tussen 1962 en heden

Geef een reactie