Satellietfoto van Romeins Houten

Steeds vaker wordt het duidelijker dat wij in een bijzonder Romeins gebied wonen. Op de website Vici.org zijn de sporen in beeld gebracht die de Romeinen hebben achtergelaten. Sporen van het hele Romeinse Rijk en dus ook van het Romeinse Houten.

Vici.org wordt gemaakt door Rene Voorburg uit eveneens Houten. Diverse vrijwilligers vullen vergelijkbaar met Wikipedia de content. Hierdoor bevat deze Atlas van de Oudheid vondsten van Schotland tot China. Momenteel gaat het om 50.000 locaties. Het zijn voornamelijk Romeinse vondsten, maar ook oudere uit eerdere tijden. Daarnaast zijn er bijna 13.000 foto’s en 12.000 locaties met lijnen (zoals wegen, tracés van aquaducten, plattegronden van forten e.d).

Romeinen op je vakantieadres

En dan kijk je je ogen uit. Want terwijl wij in Houten al terecht trots zijn op een fundering van de stenen villa in de grond van de Burgemeester Wallerweg, zie je elders in de wereld nog complete Romeinse zichtbare gebouwen terug in deze atlas. Dus ga je op vakantie, kijk dan eens wat er in de buurt van je vakantieadres allemaal is te zien.

Romeinse satellietfoto

Terug naar Houten. De maker van Vici.org heeft voor de Nederlandse Limeszone, de achtergrondkaart variabel gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat je in plaats van de huidige kaart, je kunt wisselen naar de Romeinse kaart. Je krijgt dan de vondsten geprojecteerd op een soort Romeinse satellietfoto.

Deze ‘foto’ is weer afkomstig van een andere website en is een ruwe schets hoe Romeins Houten eruit zag. De plaatsbepaling van de rivier klopt namelijk niet altijd (in de buurt van Fectio) en soms is er al een meander aangebracht die pas rond 900 is ontstaan (bij Tull en ’t Waal). Maar het geeft een leuk beeld. Hieronder de ‘foto’ van Romeins Houten.

Lees ook: Historiek: Vici.org passeert de 50.000 vondsten

(Klik op ‘Wat te Tonen’ en haal het vinkje bij Limes NL weg en je hebt de huidige kaart. Verder kun je inzoomen en de locaties bekijken. Werkt niet op een iPad)

3 thoughts on “Satellietfoto van Romeins Houten

  1. Ab de Fietser

    Wat een prachtige site. Die ga ik zeker gebruiken als ik op vakantie ga. Geniet van jou publicaties.

Geef een reactie