Grondradar ingezet bij Ten Goye

      Geen reacties op Grondradar ingezet bij Ten Goye

Vandaag is met de grondradar het terrein van het voormalige kasteel Ten Goye onderzocht. Dat is mogelijk omdat afgelopen winter de boomgaard van het terrein is verwijderd.

De grondradar werd bediend door twee archeologen. Daarnaast waren belangstellenden aanwezig waaronder vertegenwoordigers van de archeologische werkgroep Leen de Keijzer en de Historische Kring Tussen Rijn en Lek. Op zicht werd de bodem afgespeurd naar eventuele sporen die bij het verwijderen van de bomen naar boven zijn gekomen. Zo komen er nog steeds delen van kloostermoppen naar boven.

Vroeg kasteel

Het terrein van Kasteel Ten Goye is interessant. Op deze plek heeft een van de eerste kastelen van de provincie Utrecht gestaan. Eerst als mottekasteel, later als stenen kasteel. De eerste eigenaren van het kasteel waren in de middeleeuwen belangrijk en stamden af van het Friese gravenhuis (Omgeving Leiden/Haarlem). Ze doken rond het jaar 900 in het machtsvacuüm dat was ontstaan na de val van Dorestad.

Publiek toegankelijk

Het terrein van kasteel Ten Goye wordt in de komende jaren voor het publiek toegankelijk. Daarbij wordt het terrein ingericht, zodat de bezoeker het kasteel en voorhuis weer kan ervaren. Het terrein wordt een eerbetoon aan deze belangrijke historische plek. De natuur krijgt hier alle ruimte. Een prachtig initiatief van de vorige en huidige eigenaar die beiden hier hun schouders onder zetten.

Onderzoek met de grondradar moet de contouren van het voormalige kasteel beter in beeld brengen. Bij Marckenburg en Schonauwen is dat al eerder gebeurd. Na 15 minuten scannen was duidelijk dat de grondradar goed werkte, want er werd al een fundament waargenomen. De resultaten worden de komende tijd duidelijk en vergeleken met eerdere onderzoeken.

Meer artikelen over ’t Goy

Geef een reactie