De Mussertpalen aan De Poort

      Geen reacties op De Mussertpalen aan De Poort

Mussertpalen

Gisteren kwam het bericht op deze website binnen dat er werkzaamheden werden uitgevoerd in de nabijheid van de Mussertpalen bij De Poort. Later op de dag kwam er een bericht binnen dat een zo’n paal omver lag. De melding was voorzien van foto’s.

Een Mussertpaal is een betonnen paal die in de jaren 30 langs doorgaande provinciale wegen zijn geplaatst in de Provincie Utrecht. Deze palen markeren de grenzen tussen provinciale grond en het particulier eigendom. De betreffende Mussertpalen aan De Poort stonden langs de weg van Utrecht naar Schalkwijk. Om de een of ander reden stonden ze in bochten dichter op elkaar.

Initiatiefnemer van de palen was Anton Mussert. Mussert was voor zijn NSB-loopbaan actief als hoofdingenieur bij de Provinciale Waterstaat in Utrecht. Hij was o.a. bekend van de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal, maar ook dus van de Mussertpalen. De palen zijn opgenomen in een grenspalenroute die in september 2009 is uitgekomen. Mussertpalen vinden we in de gemeente Houten ook langs De Trip en bij de Granietsteen.

Zorgen

Omdat in 2010 palen die ooit de grens tussen de gemeenten Oud-Wulven en Jutphaas vormden bij de Heemsteedeweg spontaan en spoorloos zijn verdwenen, vreesde ik ook kort voor deze situatie. Na wat mailtjes is vandaag de Monumentenwerkgroep van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek langs geweest en een medewerker van de gemeente Houten.

De Monumentenwerkgroep heeft gesproken met de eigenaar en die weet de waarde van de paaltjes. Hij deelde de bezorgdheid van de Monumentenwerkgroep. De gemeente heeft later op de dag met de hovenier gesproken, zodat als de tuin is hersteld de paaltjes er gewoon staan.

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.

Geef een reactie