Brand in de Maalderij (1959)

      Geen reacties op Brand in de Maalderij (1959)

Brand Maalderij in het Utrechts Nieuwsblad
Het is donderdagavond 16 april 1959 als Nederland wordt getroffen door zwaar noodweer. Onweersbuien met flink regenval trekken over. Twee uur lang is vooral het midden van Nederland in de greep van het onweer.

Tijdens het noodweer loopt in Hilversum een nieuwe televisiestudio onder water. De zender in Lopik valt kort uit en in de Gelderse Vallei treden beekjes buiten de oevers. Ook in Amsterdam lopen kelders onder, verzakt het wegdek en slaat op meerdere plaatsen de bliksem in de bovenleiding van de tram. Blikseminslag is er ook in Amersfoort bij een militair hospitaal en in Houten bij de Maalderij. Alleen in Houten duurt het nog uren voordat dit duidelijk wordt.

Inslag in PUEM-gedeelte

De blikseminslag in het ruim 50 jaar oude gebouw van de coöperatieve landbouwvereniging Houten vindt plaats om 22.20 uur. De brand is ontstaan in een ingebouwd elektriciteitshuisje van de PUEM. Het duurt enkele uren voordat het vuur om zich heen grijpt, maar rond 1.10  uur ontdekt seinhuiswachter A. Schrijvers vanaf station Houten dat er brand is in de maalderij. De vlammen slaan dan al aan alle kanten uit het gebouw.

De seinhuiswachter is echter niet aangesloten op het PTT-telefoonnet en belt met de inductortelefoon van het station Houten naar station Culemborg. Vanuit hier wordt de Houtense brandweer gealarmeerd. H. Roskam woont naast de Maalderij en belt enkele minuten later naar de directeur, die zodoende tegelijkertijd met de Houtense brandweer arriveert.

Opschalen

De Houtense brandweer schaalt direct op en roept assistentie in van brandweer Utrecht. Deze arriveert rond 2 uur. Het is een grote brand, want de vlammen komen aan alle kanten uit het gebouw. Daarbij worden de bluswerkzaamheden bemoeilijkt door de lage waterdruk.

Rond 5 uur is het vuur dusdanig minder, dat de brandweer van Utrecht inpakt. De brandweer van Houten blijft nog lange tijd nablussen. Verloren gegaan zijn een grote loods, de maalderij met alle machines, een deel van een silo en twee vrachtwagens. Alleen een kleine loods, kantoor en woonhuis bleven gespaard.

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.

Geef een reactie