Column: Ik hou van Honswijk

      3 Reacties op Column: Ik hou van Honswijk

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Houten plannen ontwikkeld voor Fort Honswijk. Wethouder Geerdes (VVD) was daar erg druk mee. Het is het kroonjuweel voor Geerdes die zich al jaren sterk maakt voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Geerdes weet als geen ander hoe lastig het is om Honswijk rendabel te maken. Het is lovenswaardig dat deze sympathieke wethouder deze handschoen heeft opgepakt, nadat Defensie het historische gebouw tientallen jaren heeft verwaarloosd. Wie er een paar jaar geleden rondliep, kwam er een tot op de laatste molecuul verroeste gereedschapskist tegen. Ooit ergens in de jaren ‘60 door iemand neergezet en nooit meer verschoven.

De plannen die Geerdes dit jaar uit de hoge hoed toverde zijn ambitieus. Hij heeft daarbij ondernemers gevonden die brood zien in Honswijk, mits er maar minimaal 100.000 bezoekers per jaar komen. Liever het dubbele, want er moet wel winst worden gemaakt.

Ondernemers

Een paar jaar geleden was ik op Honswijk en ontmoette daar een bekende Schalkwijkse ondernemer. Maar deze ondernemer die al veel heeft gedaan op het ‘Eiland van Schalkwijk’ zag geen brood in Fort Honswijk. Het is dan ook prachtig dat Geerdes ondernemers heeft gevonden van vermoedelijk buiten Schalkwijk die wel kansen zien.

Inspraak en draagvlak

Wanneer je plannen ontwikkelt is het goed als wethouder om draagvlak te hebben. Nu is er altijd wel iemand het niet eens met je plannen, dus dat calculeer je in. Probleem met de inspraak bij Honswijk is dat het draagvlak kunstmatig is gecreëerd.

Er is namelijk een Raad van Advies ingesteld met als voorzitter Pieter van Vollenhoven. Verder is er nog een aantal grote namen verzameld. Zoals Boele Staal (voormalig Commissaris der Koning Utrecht), Dijkgraaf Patrick Poelman, Silvo Thijssen (Directeur Staatsbosbeheer) en Marc vd Tweel (Directeur Natuurmonumenten). Deze Raad van Advies geeft maatschappelijk draagvlak aan de plannen, stelt de wethouder.

Ook is er een kwartiermaker. Deze kwartiermaker wiens naam onbelangrijk is, heeft volgens betrokkenen een tunnelvisie. Ook heeft hij volgens betrokkenen die dan wel een beetje mochten meepraten een minder prettige indruk achtergelaten. En als de politiek vragen stelt en op gesprek komt bij de wethouder, zit de kwartiermaker erbij.

Tekentafel

De plannen zijn nu terug naar de tekentafel. Dit omdat SGP en GroenLinks fel van leer trokken. Maar ook omdat het verzet groter was dan de wethouder had gedacht, zoals hij dinsdagavond in de wandelgangen opmerkte.

De wethouder heeft leergeld betaald, omdat blijkt dat je draagvlak in je eigen gemeente haalt en niet bij bijvoorbeeld een directeur Natuurmonumenten die kennelijk de duizenden wettelijk beschermde vleermuizen over het hoofd heeft gezien.

Daarnaast had deze Schalkwijkse VVD-wethouder moeten weten: Don’t fuck met Schalkwijkers.

Teken hier de petitie ‘Ik hou van Honswijk’

Update 16 november: Wethouder Herman Geerdes heeft in de wandelgangen gezegd dat hij heeft geconstateerd dat het verzet groter is dan hij dacht. Maar omdat de collegepartijen D66, PvdA, CDA en VVD altijd doen (stemmen) wat de wethouder zegt, heeft hij zich herpakt en gooit hij nu er nog wat vergaderingen tegenaan.

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.

3 thoughts on “Column: Ik hou van Honswijk

 1. Gerard Zandbergen

  ITH-fractievoorzitter heeft vorige week al een kritische column geplaatst in ’t Groentje. Bedreigingen voor Eiland van Schalkwijk. Zij heeft samen met SGP ook tegen aankoop van het fort gestemd.

 2. mieke van paassen

  Wat een dwaling van de gemeente, met aan het roer Herman Geerdes. Hoe kan hij zonder het schaamrood op z’n kaken het mooiste stukje van houten op een presenteerblaadje aan “het grote geld” verkwanselen. Ondernemers die puur op winst belust zijn en geen enkele boodschap hebben aan het prachtige monumentale fort, de rustige groene omgeving, de natuur, en de omwonenden. Plannen maken is goed, maar aan de omgeving verkopen dat dit erfgoed zeer waardevol is en dat kleinschalig gebruik goed zou kunnen zijn, terwijl er nu over 100.000-en bezoekers per jaar gepraat wordt, kweekt weinig goodwill en veel argwaan bij vele Schalkwijkers.
  Ook de houtenaren die juist op deze plek in hun eigen gemeente kunnen wandelen, fietsen, van de natuur kunnen genieten en mogelijk een graantje mee kunnen pikken van ons monumentale fort worden door hun eigen gemeente zonder pardon van de kaart geveegd.
  Het “geweldige” mobiliteitsplan wat de buurt al voorgeschoteld kreeg om de overbelaste lekdijk van de toekomst te beschermen, hield niets meer in dan het gebied voor de buurt onleefbaar te maken. De immense parkeerplaats is al aangelegd!!!!!!! Wie neemt wie hier in het ootje?????
  Schandalig beleid.

Geef een reactie