Lunet aan de Snel op Monumentendag

Kazerne Lunet aan de Snel 2017

In het voorjaar van 2016 is Lunet aan de Snel gekocht door de gemeente Houten. Dit vooruitgeschoven verdedigingswerk in de Stelling van Honswijk is de afgelopen tijd behoorlijk opgeknapt. Zaterdag 9 september 2017 was het opengesteld voor het publiek.

Wie de werken en forten rond Houten kent, zal niet snel onder de indruk zijn van Lunet aan de Snel. Het gebouw heeft wel wat weg van het Werk aan de Waalse Wetering en kan ook beklommen worden. De ruimten beneden zijn vergelijkbaar met de ruimten bij het Werk aan de Korte Uitweg, maar lijken iets kleiner te zijn.

Het bijzondere aan Lunet aan de Snel is dat dit terrein eindelijk weer toegankelijk is. Een paar jaar geleden was een blik werpen richting dit defensieobject al voldoende om een bewaker achter je aan te krijgen. Het is dat ook mooi dat de gemeente Houten met als grote trekker wethouder Geerdes dit erfgoed een nieuwe bestemming heeft weten te geven.

Een belangrijke wens van de gemeente Houten is dat het terrein zoveel mogelijk toegankelijk is voor recreanten, met name wandelaars. Het hele jaar door. Dat betekent dat deze locatie net als het Werk aan de Waalse Wetering een aanwinst is voor de inwoners.

Het gebouw bovenop de kazerne van Lunet aan de Snel

Briljant uitzicht

Op dit moment is er een stichting die de exploitatie tot zich heeft genomen (website). Er is enorm veel werk verzet. De munitieloods op het terrein is verdwenen, het grondwerk dat was verzakt is hersteld en de kazerne is opgeknapt. Het terrein heeft de inrichting die de situatie aan het begin van de 20e eeuw zoveel mogelijk benadert.

Ook is het gras opnieuw ingezaaid, zijn paden aangelegd en nieuwe bruggen en trappen verschenen. Een beklimming op het Lunet aan de Snel staat gegarandeerd voor een prachtig uitzicht over het Schalkwijkse landschap. Vergelijkbaar met het uitzicht bij het Werk aan de Waalse Wetering, maar dan zonder zicht op Houten-Zuid.

Ruimte in de kazerne van Lunet aan de Snel

Toekomst

Wat de toekomst van het Lunet aan de Snel betreft komt het thema water naar boven. De naam waterfort is al gereserveerd voor dit gebouw. Het is de bedoeling om hier in allerlei opzichten in te gaan op water, waterbouwkundige werken en ook een stukje waterlinie. In hoeverre er overeenkomsten zijn met het watermuseum in Arnhem en het waterliniemuseum in Vechten is niet helemaal helder.

Ook komt er een stukje horeca en zaalverhuur. Het terrein voor het kazernegebouw is geschikt voor openluchtvoorstellingen en misschien nog wel beter geschikt dan Fort Honswijk. Een grote parkeerplaats tussen Fort Honswijk en Lunet aan de Snel in zorgt ervoor, dat het lunet goed bereikbaar is.

Foto’s van Lunet aan de Snel

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.

Geef een reactie