Het huis Heemstede bij Het Klooster

Even buiten de gemeente Houten heeft tot het eind van de 17e eeuw het gebouw van kasteel Heemstede gestaan. Dit middeleeuws gebouw was de voorloper van het huidige jachthuis en buitenverblijf Heemstede aan de Heemsteedseweg, dat we tegenwoordig ook kasteel Heemstede noemen.

Het gebouw was een ridderhofstad, wat betekent dat de eigenaar van adel was en belastingvrijstelling had. Om in aanmerking te komen moest het huis zijn voorzien van een gracht en een ophaalbrug, meldt Wikipedia.

Met de komst van het nieuwe buitenhuis aan de Heemsteedseweg raakte het eerste Heemstede in verval en werd het aan het eind van de 17e eeuw afgebroken. Het terrein is daarna niet meer in gebruik genomen.

Locatie oude huis Heemstede

De locatie van het oude huis Heemstede is tegenwoordig te vinden ten noorden van het bedrijventerrein Het Klooster. Bij eerdere opgravingen zijn kloostermoppen en andere resten van dit gebouw gevonden. De locatie is dan ook bekend bij de gemeente Nieuwegein en op een cultuurkaart in beeld gebracht.

Werkzaamheden

Wanneer we op de Google-kaart kijken, zien we op de plek waar nu nog weiland is, allemaal waterpartijen verschijnen. Precies om het terrein van Kasteel Heemstede 1 heen.

De vraag is dus, in hoeverre loopt dit terrein gevaar en wordt rekening gehouden met de restanten van het eerste kasteel Heemstede?

Antwoord gemeente Nieuwegein

Een projectleider van de gemeente Nieuwegein liet mij vandaag telefonisch weten dat de kaart van Google niet correct is. Het gebied rond het oude Kasteel Heemstede wordt gebruikt voor natuurcompensatie van de werkzaamheden die daar in de omgeving worden uitgevoerd (verbreding kanaal, aanleg bedrijventerrein).

Het terrein van het voormalige kasteel Heemstede is bekend en wordt niet afgegraven. De omgeving wordt met rust gelaten.

De projectleider wist te melden dat er niet alleen middeleeuwse sporen zijn, maar ook Romeinse en uit de Steentijd. Ik heb niet gezocht naar rapporten die dit bevestigen, maar gezien de sporen tot 6000 jaar terug die vorig jaar vlakbij in Het Klooster zijn opgedoken, valt er helemaal niets uit te sluiten. Vooral omdat ook de stroomgordel van de rivier de Wiersch hier ergens vlakbij het oude huis Heemstede in de bodem zit.

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.

Geef een reactie