Hoe Amsterdam Hollands werd

      Reacties uitgeschakeld voor Hoe Amsterdam Hollands werd

Vandaag* 700 jaar geleden stierf de Utrechtse bisschop Gwijde van Avesnes in ’t Goy. Door zijn dood werd het plaatsje Aemstelredam definitief Hollands. Hoe lokale Houtense geschiedenis, bepalend werd voor de stad Amsterdam.

Gwijde van Avesnes was dan wel bisschop van Utrecht, het geestelijke deel van zijn taak liet hij over aan de domproost en de vele kloosterlingen. Hij was de machtigste man van Het Sticht, laveerde politiek handig langs zijn tegenstanders en trok er soms op uit om een veldslag te voeren.

Aemstelredam

Om Aemstelredam was rond 1300 constant politieke strijd. Zowel Utrecht als Holland wilden het Amstelland onder hun invloedsfeer krijgen of houden. Aemstelredam was interessant. Het had slechts 1000 inwoners, maar het had wel een zeehaven.

In 1306 kreeg Aemstelredam stadsrechten van Gwijde van Avesnes. Het was een politieke zet. Hierdoor benadrukte hij zijn eigendom over dit gebied. De lagere rechten lagen bij de Heren van Amstel.

Opstandige edelen

Gwijde van Avesnes had meer te doen dan strijden om Aemstelredam. Hij was ook druk met opstandige edelen in Het Sticht. Een daarvan was de Heer van Goye, lid van een familie die al zeker twee eeuwen zorgde voor een stille strijd met de Utrechtse bisschoppen. In 1315 kreeg Gwijde kans om definitief met Ten Goye af te rekenen.

Tijdens zijn afwezigheid had de heer van Goye plunderingen en rooftochten uitgevoerd in Het Sticht. Aanleiding waren de vele mislukte oogsten en de daaropvolgende hongersnood. Gwijde van Avesnes liet Ghisebrecht Utengoye onthoofden en dacht klaar te zijn. Maar de altijd vijandige heer van Culemborg had zichzelf benoemd tot voogd van de zoon van Ten Goye en zich in het kasteel Ten Goye genesteld. Dit kasteel was een groot indrukwekkend kasteel aan de huidige Wickenburghseweg in het Goysedorp.

De belegering

Op 28 mei 1317 trok Gwijde van Avesnes met zijn leger op naar ’t Goy, toen nog Oostrum geheten. Door het daar aanwezige kasteel te veroveren kon de bisschop zijn eigendom terughalen en de toenemende macht van de heer van Culemborg in Het Sticht breken.

Het koste veel moeite maar in de avond lukte het de bisschop en zijn mannen om het kasteel te veroveren. Maar de inspanningen die Gwijde van Avesnes die dag had gedaan, waren hem teveel geworden. Hij werd onwel en stierf in het kasteel. Diezelfde nacht werd zijn leger door de Heer van Culemborg uit het kasteel gewerkt.

Hollandse invloed

De nieuwe bisschop van Utrecht werd Frederik van Sierck. Dit was een beschermeling van de Hollandse graaf Willem III. Door de familieband van de bisschop met Willem III ging Aemstelredam bij zijn aantreden definitief over in Hollandse handen.

De man die Aemstelredam stadsrechten heeft gegeven, verloor Aemstelredam en zichzelf definitief in ’t Goy. Hij werd begraven in de Domkerk. Zijn graftombe is het oudste bisschoppelijke graf dat er te bezichtigen is.

* Sommige bronnen noemen 29 mei 1317 als sterfdatum

Meer artikelen over ’t Goy