Houten op suikerzakjes

      Reacties uitgeschakeld voor Houten op suikerzakjes

Houtenaar Harry Dietz is de coördinator van de Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland (CSN), die eind 2000 door hem werd opgericht. De club heeft op dit moment landelijk zo’n 130 leden en is bedoeld om alle verzamelaars van suikerzakjes en –wikkels met elkaar in contact te brengen. Ieder jaar wordt een internationale ruildag gehouden en een aantal clubleden is druk bezig om een zo compleet mogelijke catalogus te maken van alle suikerzakjes en suikerwikkels die in Nederland zijn uitgegeven.

Dat is eerder gezegd dan gedaan, want het vermoeden bestaat dat er in Nederland ergens tussen de 150.000 en 200.000 suikerzakjes en -wikkels zijn geproduceerd. Na zestien jaar zijn er op dit moment ruim 77.000 suikerzakjes en –wikkels beschreven en gescand. Ze zijn te bekijken op de website van de Club: www.suikerzak.nl

Suikerzakjes en –wikkels waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig voor de meeste hotels, restaurants en cafés een goede (en vaak de enige) manier om reclame voor hun bedrijf te maken. Advertenties in kranten en huis-aan-huis-bladen waren waarschijnlijk niet goedkoop en digitale mogelijkheden bestonden uiteraard nog niet.

Houten

De zakjes en wikkels in de CSN-catalogus worden zo compleet mogelijk beschreven, zoals de plaatsnaam, de tekst op het zakje, de eventuele afbeelding, de kleur enz. Via een eenvoudig zoeksysteem op de website kunnen daardoor alle suikerzakjes gevonden worden van iedere plaats in Nederland. Dus ook de zakjes en wikkels van Houten!

Aangezien Houten tot eind jaren zeventig een klein dorp was, zijn er uit de jaren vijftig, zestig en zeventig niet zoveel suikerverpakkingen bekend. Hotel-Café-Restaurant De Roskam van T.C. Ossendrijver en Hotel Café Restaurant De Engel van A.H. Derks hebben in die jaren een aantal suikerzakjes laten maken. Er zijn ook enkele exemplaren bekend van cafetaria De Roskam op de ‘Heerenweg’.

Vanaf de jaren zeventig lieten ook steeds meer bedrijven en gemeenten zakjes produceren.

Ook de zakjes van De Engel en De Roskam kregen in de jaren zeventig en tachtig een moderner uiterlijk, waarbij de telefoonnummers steeds werden aangepast:

Er zijn ook suikerzakjes bekend van horecagelegenheden die niet meer bestaan, zoals cafetaria ’t Witte Schild en Petit Restaurant De Lobben van Gerrie en Jaap Lubberdink.

Uit Schalkwijk zijn zakjes bekend van café De Roos en hotel Het Wapen van Schalkwijk.

Uit ’t Goy zijn slechts twee suikerzakjes bekend, allebei van Café-Restaurant Den Eng aan de Beusichemseweg (ca. 1971-1973).

Uit Tull en ’t Waal is alleen een zakje bekend van café ’t Molentje (ca. 1959).


Er bestaat een grote kans dat er in de loop van de komende jaren nog meer suikerzakjes uit Houten en de kernen worden gevonden, want de catalogus is pas voor de helft gevuld. Uiteraard zijn wij ook benieuwd of u nog suikerzakjes of –wikkels kent die niet in onze catalogus staan…

Wie heeft er nog suikerzakjes liggen? Neem dan contact op met:

Harry Dietz, Houten
Coördinator van de CSN
club@suikerzak.nl