Boerderij Dubbelzand

      Geen reacties op Boerderij Dubbelzand

De naam boerderij Dubbelzand heeft u misschien de laatste dagen hier en daar voorbij zien komen. Reden is een bouwplan op de plek van deze boerderij tussen de Loerikseweg en de Koningin Julianastraat in. Hierdoor moet dit gebouw uit 1917 sneuvelen.

Dubbelzand is een langhuisboerderij die is gebouwd naast een voorloper, die ook boerderij Dubbelzand heette. Volgens het boek historische bebouwing van Smits en Wttewaal heeft deze laatste 20e eeuwse boerderij nooit gefunctioneerd als boerderij. De naam Dubbelzand is te herleiden naar de ligging tussen de zandweg naar Schalkwijk/Culemborg en de zandweg naar Beusichem/Tiel (Locatie).

Sloop boerderij Dubbelzand

De sloop van dit monument is in Houten niet in goede aarde gevallen. Twee weken terug maakten leden van de Historische Kring zich in het Algemeen Dagblad al zorgen over de aanstaande sloop van dit monument en ook de Houtense gemeenteraad was ‘Not Amused’. Zie het verslag in ’t Groentje van vandaag.

Gelukkig heeft de gemeente Houten archeologisch onderzoek aangekondigd. Want behalve dit monument is er doorgaans in dit deel van Houten meer te vinden. Tot in de ijzertijd aan toe. Daarnaast heb ik sterke vermoedens dat hier in deze buurt het buitenhuis Hindelopen (Hinlopen) heeft gelegen.

Buitenhuis Hindelopen

Hindelopen (of Hinlopen) is een beetje vaag gebouw. Dit huis wordt in 1773 door Anton Friedrich Buesching, Jacobus de Jongh en Willem Albert Bachiene beschreven als een buitenplaats aan de weg naar Beusichem. Via een toegangspad aan de zuidkant van de weg is de buitenplaats te vinden. De laatste vermelding is uit 1851.

Het lijkt erop dat de buitenplaats tussen de Loerikseweg en de Koningin Julianastraat heeft gestaan. Maar of het op die plek ligt is onzeker. Wel toont HisGis (de kadasterkaart uit 1832) op de plek van Dubbelzand een toegangspad vanaf de zandweg naar het zuiden. Het is de enige plek op de kaart waar we een toegangspad zien.


Keldergewelf

De website Kastelen in Utrecht meldt dat bij het afbreken van een boerderij in december 1963 zware muren en een zwaar keldergewelf zijn opgegraven. Waarschijnlijk waren deze van dit gebouw Hindelopen. Onduidelijk is over welke boerderij dit gaat.

In elk geval heeft de gemeentelijke archeoloog laten weten dat deze informatie van het huis Hindelopen wordt doorgegeven aan de archeologen die onderzoek doen. Mogelijk ontdekken die meer, want beroepsonderzoekers hebben toegang tot meer bronnen dan een ander. En dan wordt het toch nog een duur bouwplan voor de ontwikkelaar.

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.

Geef een reactie