Logo gemeente Houten stamt uit de middeleeuwen

      Reacties uitgeschakeld voor Logo gemeente Houten stamt uit de middeleeuwen


Dit is het logo van de Gemeente Houten. Het logo is modern en heeft met de goudkleur nog een beetje de geel/blauwe kleuren in zich, die de gemeente voert in de openbare ruimte. Maar de basis voor dit logo gaat terug tot in de middeleeuwen.

Het logo is een variant op het wapen van Houten. Het wapen bestaat in deze vorm sinds 1962, toen de huidige gemeente Houten werd gevormd door samenvoeging van de gemeenten Tull en ’t Waal cs, Schalkwijk en Houten.

Het wapen van Houten (links) en dat van Schalkwijk (rechts) werden in 1962 samengevoegd in het nieuwe wapen. De gemeente Tull en ’t Waal had geen wapen.

Het wapen van Schalkwijk

Het  Schalkwijkse wapen gaat terug naar het jaar 1314, toen het voor eerst werd gebruikt door Berend van Scalcwyc op een zegel aan een pachtbrief. Berend had toen geen kasteel meer, want dat was rond 1304 afgebroken. Maar het latere kasteel Schalkwijk (II) en het gerecht Schalkwijk voerden dit wapen. Uiteindelijk ging dit wapen over in het wapen van de gemeente Schalkwijk.


Het wapen van Houten

Het Houtense wapen dat tot 1962 werd gevoerd is afkomstig uit het geslacht Ten Goye. Deze heren maakten tussen de 10e eeuw en het begin van de 14e eeuw de dienst uit in onze regio, waarbij hun macht steeds meer werd teruggedrongen. Het wapen werd gebruikt voor het gerecht en later voor de gemeente Houten.

Het Houtens logo vindt dus haar bron bij het geslacht Van Schalkwijk en Ten Goye.

Abonneer je nu

Voer je e-mailadres in en bij elk nieuw bericht op oudhouten.nl ontvang je een e-mail.