De Brink in Houten

      2 Reacties op De Brink in Houten
(Foto collectie RHC Zuidoost Utrecht)

Op de Brink in Houten stonden een eeuw terug een school en een raadhuis. Ook was er een dorpspomp waar de dorpelingen hun water haalden en vanaf de jaren twintig een muziektent.

Alles is verdwenen en interessant is om te kijken waar dit ongeveer heeft gestaan.

Hiervoor hebben we foto’s en oude kaarten tot onze beschikking. De kaart die ik gebruik is uit 1931 en werd een paar weken terug door Houtense Hodoniemen op twitter gezet.

Vervolgens pakken we een kaart van het Oude Dorp (1), zetten daar de kaart uit 1931 overheen (2) en kleuren de school en het raadhuis rood (3).

Wanneer we de kaart uit 1931 verwijderen, krijgen we onderstaand beeld. De school ’t Groentje (G) stond deels op de huidige parkeerplaats van de Albert Heijn en op de plek waar nu de waterfontein is. Het raadhuis (R) stond er naast, op de plek waar nu een weg loopt.

Wanneer we de straten er in leggen, evenals de muziektent (M) en de dorpspomp (P), kunnen we aan de hand van verschillende foto’s de locaties van deze laatsten reconstrueren. Want als er iets is gefotografeerd in Houten in de loop van de jaren, dan is het dit dorpsplein wel.

Om het nog beeldender te maken, nemen we een luchtfoto als ondergrond en zoomen we in.

We zien dat de muziektent van de vorige eeuw op enkele meters afstand stond van de huidige muziektent. Tegenwoordig is op de plek van de voormalige muziektent het oorlogsmonument te vinden. De rode stip eronder is ongeveer de locatie van de dorpspomp.

Voortaan fietst u met een ander beeld over Het Plein.

Meer artikelen over het dorp van Houten (1850-1940)

2 thoughts on “De Brink in Houten

  1. John Goes Auteur bericht

    Interessant, mijn vraag is of het plein dan ook groter was destijds? Waar nu de passage is, stond vroeger de Rabobank. Alleen dat pand was ook niet zo oud, stonde er voor de bank ook een ander gebouw? Het huis en de boerderij daarnaast lijken mij wel al 100 jaar te staan? En het pand waar nu de readshop in zit, daar was voorheen een kruidenier toch?

  2. Frank Magdelyns Auteur bericht

    Ja klopt John. Op de plek van de Readshop stond een boerderij, waarvan in het voorhuis een kruidenier was gevestigd. Later in 1935 nam Steenman het over en werd het groter.

    In de boerderij ernaast zat ook een kruidenier, ik dacht Van Hal. De steen in de voorgevel van het huis van Van Hal toont aan dat het huis inderdaad al ouder is. Waar de Passage en Rabobank stonden, waren inderdaad andere huisjes. Het kan zijn dat de rooilijn van de bebouwing enigszins anders is door all verbouwingen. Om dat te weten moet je detailkaarten hebben en het archief induiken. Thans vind ik het voldoende om globaal de locatie te bepalen op 5 tot 10 meter nauwkeurig.

Gesloten voor reacties.