De naamsverandering van Polder Blokhoven

      Reacties uitgeschakeld voor De naamsverandering van Polder Blokhoven

In de 12 eeuw worden de polders van Schalkwijk in fases ontgonnen. Een zo’n gebied is de polder Blokhoven, een restontginning in het zuiden langs de Achterdijk.

De polder Blokhoven waterde af via de Blokhovensewetering. Deze vormde de grens tussen de ontginning Tetwijk en Blokhoven.

Schalkwijkers regelen waterhuishouding

Hoewel het handig was geweest om het water van de Blokhovensewetering af te laten voeren via de Waalsewetering, besloten de Schalkwijkers een ‘Nieuwe Wetering’ aan te leggen dwars door Tetwijk heen, van de Blokhovensewetering naar de Schalkwijksewetering. Na enige tijd werd er in deze Tetwijksepolder een poldermolen geplaatst die de Blokhovense molen werd genoemd en meehielp met het afwateren van Blokhoven.

Blokhoven wordt De Beesd

In de ontginning Blokhoven werd ook het huis Blokhoven gebouwd. Deze versterkte boerderij, welke op een kasteel leek, valt in eerste instantie onder de Heer van Culemborg.

Vanaf 1441 komt Jan van Beesd in een naburige boerderij aan de Achterdijk te wonen. Deze Jan van Beesd komt waarschijnlijk uit Bunnik, waar een kasteel De Beesde stond. Zijn hofstede aan de Achterdijk draagt al snel de naam De Beesd.

Jan van Beesd maakt kennelijk nogal indruk in die tijd, want het duurt niet lang voordat men spreekt over Polder de Beest, in plaats van polder Blokhoven. Zelfs de Blokhovensewetering heet Beesschenwetering. En uiteindelijk wordt in 1599, anderhalve eeuw na de komst van Jan van Beesd, het waterschap De Beesd opgericht.

C. Dekker meldt in zijn boek ‘Het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen’ dat tot 1640 deze naam nog voor deze polder wordt gebruikt. Boerderij De Beest is dan verdwenen en het huis Blokhoven is het enige huis met status in dat gebied. Sinds die tijd spreken wij weer over de polder Blokhoven.

Ook de poldermolen in de Tetwijkse ontginning aan de Kloostergaarde noemen we de Blokhovense molen.