De obligatie van Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams

      Reacties uitgeschakeld voor De obligatie van Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams


De obligatie die het Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams in 1648 uitgaf, is wereldnieuws geworden. Dat meldt het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden vrijdag op haar website.

Het Hoogheemraadschap kondigde woensdag aan de rente te betalen van een obligatie die in 1648 is uitgegeven. Deze obligatie werd gebruikt om een krib (strekdam) in de Lek bij Honswijk te financieren.

Het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams had in die jaren regelmatig te maken met dijkdoorbraken. Zowel in 1624 als in 1638 brak de Lekdijk door en stroomde het water diep Holland in. Het onderhoud kostte veel geld, dat niet alleen door de gerechten in het Kromme Rijngebied kon worden gedragen. Ook de obligaties (met eeuwigdurende rente) leverden een bijdrage hieraan.

Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden zegt dat de oudste rentegevende obligatie in de wereld uit het jaar 1624 is en eveneens door het Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams is uitgegeven. Dit waterschap begon ermee in 1593.

Tip: een interessant boek over dit onderwerp is het boek ‘De Lekdijk van Amerongen naar Vreeswijk‘ geschreven door A.A.B. van Bemmel.

Relevante links

Waterschap betaalt rente uit op eeuwenoude obligatie
Doorbraken van de Lekdijk
Van New York tot Moskou belangstelling voor oude obligatie
De Lekdijk van Amerongen naar Vreeswijk op Bol.com