De Romeinse schrijfplankjes van Fectio

      Reacties uitgeschakeld voor De Romeinse schrijfplankjes van Fectio

Ergens rond 2007 kwamen de gebroeders Elbertse uit Bunnik met schrijfplankjes uit Vechten op de proppen. Beide amateurarcheologen hadden deze in 1977 gevonden bij de verbreding van de A12, toen een oude Rijnbedding werd afgegraven. Door de storthopen te onderzoeken, wisten de broers de circa honderd schrijfplankjes veilig te stellen. Het is de grootste verzameling schrijfplankjes van Nederland.

Schrijfplankjes werden door de Romeinen gebruikt om zaken op te schrijven. In dit geval ging het om zogenaamde wasplankjes. Dit is een houten plankje met een mengsel van bijenwas en houtskool. De wasplankjes werden gebruikt voor documenten die langer bewaard moesten blijven.

Onderzoek

In 2010 werd de vondst door de provincie Utrecht aangekocht. Het onderzoek kon beginnen. In Archeobrief, het vakblad voor de Nederlandse Archeologie, staan de eerste onderzoeksresultaten.

Het hout van de schrijfplankjes komt uit Midden of Zuid-Duitsland. Vermoedelijk zijn ze in Keulen tot schrijfplank verwerkt en getransporteerd naar onze regio. De datering is nog niet bekend, maar een deel is van na het jaar 61.

Een deel van de schrijfplankjes is in Engeland onderzocht. In Noord-Engeland zijn in het legerkamp Vindolanda eerder ook schrijfplankjes gevonden. Daaruit bleek dat de Bataven al konden lezen en schrijven.

Een derde van de plankjes bevat tekst. Maar de Engelse onderzoekers zeggen dat er weinig hoop is dat de teksten op de schrijfplankjes kunnen worden ontcijferd. Wel is er bij een exemplaar duidelijk te lezen dat het om een testament gaat.

Meer artikelen over Vechten