Bataven konden al lezen en schrijven

      1 reactie op Bataven konden al lezen en schrijven

De Bataafse inwoners zoals die in Houten 1900 jaar geleden woonden, konden deels al schrijven. De bevolking schreef in een soort ‘steenkolen-Latijn’ op houten schrijfplankjes. De plankjes waren voorzien van was en werden dichtgevouwen ter verzending.

Auteur Herman Clerinx schrijft dit in zijn boek “Romeinse Sporen”, dat ik vorige maand in de boekhandel aantrof. De auteur meldt dat in Noord-Engeland in het legerkamp Vindolanda zo’n 2000 teksten met enkele honderden handschriften zijn opgedoken. De was waar in is geschreven is ondertussen verdwenen, maar de sporen van de krasnaalden stonden nog in het hout.

Niet alleen Romeinse soldaten

De schrijvers waren niet alleen Romeinse soldaten, maar ook Bataafse en Tongerse soldaten. Door de teksten te lezen en bestuderen, hebben archeologen en historici een beter beeld gekregen in de dagelijkse levenswijze van de soldaten.

Zo schreven de Bataafse en Tongerse soldaten naar huis dat ze sokken nodig hadden of vroegen ze waar de bestelde schaar bleef. Een andere soldaat schreef dat hij een feestje van een officier had bijgewoond. Het ligt voor de hand dat het thuisfront en zeker de lokale elite eveneens het lezen en schrijven machtig was. Schrijfplankjes met teksten zijn ook gevonden in Tiel en in Fectio (Vechten).

Romeinse sporen - Herman ClerinxRomeinse Sporen

Dit soort leuke achtergrondinformatie staat dus in dit boek van Herman Clerinx. Chronologisch wordt de Romeinse tijd besproken op een verhalende manier. Tevens zijn er de locaties aangegeven waar sporen van de Romeinen in de Benelux en Noordrijn-Westfalen zijn terug te vinden. Sommige recensenten spreken over een reisgids. Maar dat is het in mijn ogen zeker niet.

Daarnaast gaat de auteur in op diverse zaken die speelden in de Romeinse tijd. Dat staal al was uitgevonden door Germanen, dat het woord “Wad” het eerste Nederlandse woord was en dat een “statio” een Romeinse rustplaats was, die om de 22 kilometer langs het wegennet was te vinden. Tegenwoordig kennen we dit woord van het woord “station”.

Romeinse Sporen van Herman Clerinx is meer een boek voor mensen die wel iets van de Romeinse tijd afweten en waarbij alles eens goed op een rij wordt gezet. Ongeschikt voor de afgestudeerde historicus die alles al weet, maar wel leuk voor de gemiddelde geïnteresseerde.

Het boek is uit 2014 en heeft de informatie van de gevonden Limesweg in Bunnik (najaar 2013) al meegenomen. De komende tijd zal ik zeker enige wetenswaardigheden vermelden en verwerken op de website.

Bestellen bij Bol.com: Romeinse Sporen Herman Clerinx

1 gedachte over “Bataven konden al lezen en schrijven

  1. rene Auteur bericht

    Enigszins in de omgeving van Tiel, bij Est – De Steendert, is een schrijfplankje gevonden. Zie ook https://vici.org/vici/20094/ . Mogelijk gaat het daarover? Op vici.org neem ik alleen objecten op waarbij de locatie waar het gevonden is redelijk nauwkeurig aangegeven kan worden. Daarom heb ik niet alle schrijfplankjes van romeinse-schrijfplankjes.nl vermeld. Als iemand me kan helpen aan de locatie van de schrijfplankje van Fectio, dan zou ik dat zeer waarderen.

Gesloten voor reacties.